Faste med vaskeægte fastelavnsboller

På fastelavnssøndag er det den store fastelavnsbolledag. Det kan betale sig at lave dem selv

Hjemmelavede fastelavnsboller.
Hjemmelavede fastelavnsboller. Foto: Poul Joachim Stender.

En fastelavnsbolle koster omkring 35 kroner. Jeg prøvesmagte forleden fastelavnsboller på Østerbro i København. Det var ingen fornøjelse. Derfor kan jeg kun anbefale, at man i stedet tilbereder mine superlækre, vaskeægte hjemmelavede fastelavnsboller.

Foretrækker de hjemmelavede fastelavnsboller

De tre steder, jeg købte dem, var der ingen kagecreme eller sveskemarmelade i bollen. I stedet bestod de af wienerbrødsdej i bunden, pisket fløde og så en wienerbrødstop med glasur.

I en tid, hvor man snakker om fakenews, må man også tale om fake-fastelavnsboller! Derfor kan jeg kun anbefale, at man i stedet tilbereder mine superlækre, vaskeægte hjemmelavede fastelavnsboller.

Hvis man dropper den frugt, jeg lægger på toppen, kan man lave dem for cirka 10 kroner stykket. Og tilmed tager det ingen tid, fordi jeg hist og her springer over, hvor gærdet er lavest.

Fasten er lige om hjørnet

I morgen, fastelavnssøndag, er det den store fastelavnsbolledag. Vi er på vej ind i fastetiden, der strækker sig frem til påsken. Det er en periode på 40 dage, hvor man kan forsøge at frigøre tid og energi, så man kan forberede sig på Jesu opstandelse.

Og det gør man ved at droppe de ting, som man er blevet for afhængig af. Det kan være mobiltelefonen eller fjernsynet eller for meget mad eller drikke, der spærrer udsigten til Gud og medmennesket. Men det kan også være ens løbeture eller træningen i fitnesscentret eller en særlig sundhedsfikseret kost.

De, der fråser i fløde og marvfede retter, kan i fasten begynde at spise grød. Men de mennesker, der kun har deres helbred, livslængde og sunde måltider i tankerne, vil kunne faste ved at spise rigt og fedt i fastetiden.

For eksempel mine vaskeægte fastelavnsboller.

Opskrift på fastelavnsboller med creme (8 stk.)

Fastelavnsbollerne:

1 bakke frossen butterdej
1 pose sveskegrød
½ liter piskefløde
Flormelis
Eventuelt frugt til pynt

Remoncen:

70 g sukker
70 g smør
4 marcipanbrød

Kagecremen:

2 æg
2 spsk. sukker
2 tsk. vaniljesukker
2 ½ dl sødmælk
4 tsk. maizenamel

Sådan gør du

1. Begynd med kagecremen. Pisk æg og sukker til en hvid, lind masse. Tilsæt maizenamel og pisk det ind i æggemassen. Varm mælken op sammen med vaniljesukkeret. Den må ikke koge! Hæld mælken ned i æggemassen og rør rundt. Hæld den herefter tilbage i gryden og varm under kraftig piskning cremen op til kogepunktet. Når cremen er tyknet, skal den nu afkøle. Læg et stykke film over gryden for at undgå skorpe på cremen.

2. Tilbered så remoncen. Det gøres ved at mase marcipanbrødene og ælte dem sammen med sukkeret og smørret. Læg derefter fire plader butterdej på bordet og halvér pladerne. Tag en teske af remoncen og læg den i midten på hver firkant. Firkanterne løftes i hvert hjørne og samles ved at mase kanterne sammen. Sørg for at samlingen er tæt. Læg dem på en bageplade med bagepapir med samlingerne nederst. Herefter bages bollerne i ovenen i 12 til 20 minutter ved 220 grader. Når bollerne er afkølet, skæres de over.

3. Klip nu et lille hul i posen med sveskegrød og pres generøst grøden ud i bunden af fastelavnsbollen. Kom herefter den afkølede kagecreme ovenpå. Pisk fløden og kom den i en plasticpose. Klip et mindre hul i posen og pres et meget tykt lag flødeskum oven på sveskegrøden og kagecremen. Sæt toppen af bollen ovenpå og drys gennem en sigte fastelavnsbollerne med flormelis. Bollerne kan pyntes dekorativ med frugt ved at lægge en klat flødeskum på toppen. Placér herefter frugten.

4. Fastelavnsbollerne serveres sammen med et glas varm chokolade med flødeskum drysset med kanel.