Fasten er livsfarlig uden gullaschsuppe

Ugens madskribent fik læge-ordineret suppe midt i fasten

I fastetiden anbefaler madskribent Poul Joachim Stender en dampende portion gullasch-suppe. –
I fastetiden anbefaler madskribent Poul Joachim Stender en dampende portion gullasch-suppe. –. Foto: Poul Joachim Stender.

Jeg kastede mig den tredje marts ud i fasten med glubende appetit på afsavn. Væk med alkohol, kød og mælkeprodukter. Jeg skulle være fastens svar på Formel 1-køreren Kevin Magnussen. Ingen skulle overhale mig i nøjsomhed eller accelerere hurtigere i forsagelse.

Hver morgen indledte jeg med et stykke ristet rugbrød fyldt med tynde ingefærskiver. Det smagte fantastisk. Men alle, jeg mødte mellem morgen og middag, sagde med det samme til mig, at jeg havde forfærdelig ånde.

LÆS OGSÅ: Skibet er ladet med rimmet laks og hummus

Det er køddjævlen og mælkedæmonerne og alkoholens Beelzebul, der er på vej ud af mig, svarede jeg de bortvendte ansigter.

Mine middagsanretninger var grøn te. Der er ikke noget i vejen med grøn te. Den er bare frygtelig kedelig og sikkert grøn på grund af misundelse over ikke at have samme kraft og velsmag i sig som en espresso.

Om aftenen spiste jeg supper. Masser af bornerte hvide bønner kogt med grøntsager eller masser af linser kogt med endnu flere grøntsager. Efter 14 dage fik jeg voldsomme smerter i højre side under ribbenene samt i ryggen og måtte til lægevagten. Hun bankede mig på maven og sagde, jeg lød meget hul.

Det er, fordi jeg faster, oplyste jeg.

I fastetiden lyder vi kristne som tomme tønder.

Lægen så længe på mig og ordinerede mig, at jeg skulle spise et godt måltid. Men hvad ved læger om faste? Kort tid efter svulmede min fod op og gjorde ulideligt ondt. Så måtte jeg til læge igen. Lægen undersøgte mig og konkluderede, at jeg havde et slemt tilfælde af podagra.

Sådan noget kan udløses af for megen faste, sagde han venligt til mig og fortsatte:

Jeg vil ikke give dig en recept på medicin. Men ordinerer, at du tager hjem og spiser en god, kraftig gullaschsuppe med et glas rødvin til. Så bliver du rask.

På grund af smerterne havde jeg fået en dyster mine i ansigtet. Og da Jesus tydeligt i Bjergprædikenen har sagt Når I faster, må I ikke gå med dyster mine som hyklerne, nikkede jeg glad til den kloge læge og skyndte mig hjem og tilberedte en dampende portion helbredende gullaschsuppe.

Gullasch (til 6 personer)

  • 2-3 kg oksebov/klump
  • 3 løg
  • 8 kartofler
  • 6 gulerødder
  • 2 røde peberfrugter
  • 3 dåser hakkede tomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2½ l god, stærk oksebouillon
  • 1 bæger cremefraiche (gerne økologisk, da det flyder bedre)
  • 5 fed hvidløg
  • 1 knold ingefær
  • 2 friske røde chili
  • 1 spsk. friskhakket timian
  • 3 spsk. hakket persille
  • 2 spsk. mild paprika
  • 1 lille spsk. stærk paprika
  • Salt

Rens oksekød for sener og fedt, og skær det i små stykker (1x1 centimeter). Brun det grundigt i olivenolie. Tag det op af gryden og læg det til side. Hak løg, kartofler, gulerødder og peberfrugter til små terninger. Hak hvidløg, ingefær, chili og timian fint. Sauter grøntsagerne og krydderurterne i olivenolie, men sådan, at de ikke tager farve. Tilsæt det brunede kød og de hakkede tomater og tomatpuréen. Dernæst den milde og stærke paprika. Kom til sidst oksebouillonen i, og lad det simre i 2-2½ time. Den sidste time uden låg, så suppen bliver kogt ind. Smag til med salt og eventuelt mere af den stærke paprika. Suppen skal være stærk og krydret. Serveres med en teskefuld cremefraiche i midten og hakket persille. Nydes med en særdeles god rødvin.