Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Fattigdom giver lavere IQ-score

Foto: .

Hjernen kører langsommere, når tegnebogen er tom

Pengeproblemer kan lægge en så stor begrænsning på mentale evner, at det giver dårligere resultater i IQ-test. Det skriver den norske hjemmeside forskning.no.

Økonomer og psykologer fra Harvard University og Princeton University, begge USA, samt Warwick University i Storbritannien står bag undersøgelsen, der sammenholder fattigdom og intellekt. Forskningsresultaterne er blevet bragt i videnskabsmagasinet Science.

Ifølge forskerne kan man sammenligne fænomenet med en flyveleder, som skal dirigere luftrummet over en lufthavn. Når to fly er på kollisionskurs, er det disse to fly, der får al opmærksomheden, mens de andre fly negligeres imens.

LÆS OGSÅ:
Der tages fra dem, der ikke har

På samme måde kan fattige miste evnen til at give andre problemer fuld opmærksomhed, når lommesmerter lægger stort beslag på hjernekapaciteten.

At være fattig betyder ikke bare, at man mislykkes med at håndtere penge, man har også en mangelfuld adgang til kognitive ressourcer, lyder en af konklusionerne.

Det kan gælde for lavindkomstgrupper i såvel rige som fattige lande. Forskerne foretog både testen i den amerikanske stat New Jersey og i den sydindiske delstat Tamil Nadu. I begge tilfælde blev forsøgspersonerne bedt om at løse nogle opgaver, som for eksempel kunne bestå i at identificere, hvilke figurer der manglede i en række af figurer.

Nogle af deltagerne blev, inden de skulle løse testen, stillet en række spørgsmål, der havde fokus på økonomiske problemer. I New Jersey kunne det handle om, at man pludselig stod med en uforudset bilregning. De mindst velstående testdeltagere blev da markant dårlige til at løse opgaverne, idet de havde de økonomiske problemer summende i baghovedet. De velstående blev derimod ikke påvirket af den ekstra udgift.

I Tamil Nadu, hvor befolkningen primært er bønder, leverede de fattige indbyggere dårlige testresultater i perioden op til høsten, hvor de endnu ikke var sikre på, om dette års økonomiske fundament var sikret. Spurgte man dem derimod lige efter høsten, ville mange få en bedre IQ-score, fordi de ikke længere havde de samme bekymringer.

Konklusionen er altså, at jo færre økonomiske problemer man har, jo bedre kapacitet har man til at løse mentale udfordringer.