Fem fakta om sommervejret

Ja, den danske sommer har skuffet mange, og det er der skrevet og sagt en del om. Derfor er her fem anderledes fakta om det danske sommervejr

Gennemsnits-temperaturen for juli var i år kun 17,4 grader. Det er dog bedre end juli 1979, der endte som den koldeste juli nogensinde med en gennemsnitstemperatur på blot 13,6 grader.
Gennemsnits-temperaturen for juli var i år kun 17,4 grader. Det er dog bedre end juli 1979, der endte som den koldeste juli nogensinde med en gennemsnitstemperatur på blot 13,6 grader. . Foto: Nima Stock.

Det har ikke været en rar juli måned, hvis man er til sol og sommer.

Sorte byger har hængt tungt over landet, og de glimt af solskin, der er kommet, har været koldere end ellers. Faktisk er det ikke blevet til en eneste sommerdag.

Det danske sommervejr er dog ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. For eksempel er regnen og kulden altid et brugbart samtaleemne, når man møder fremmede, eller der opstår pinlig tavshed.

Men efter en måneds dårligt vejr er der nok mange, der ikke gider at høre mere om den rekordkolde juli.

Derfor er her fem fakta om det danske sommervejr, som man i stedet kan have parat, hvis samtalen går i stå.

1. I juli 1903 blev der målt minus 0,9 grader i Gludsted Plantage ved Silkeborg. Det er den laveste temperatur, der nogensinde er målt i juli i Danmark.

2. Danmarks vådeste sommer var i 1980, hvor der faldt hele 323 millimeter regn. Blot fire år tidligere, i 1976, blev rekorden for den tørreste sommer sat, da der kun faldt 49 millimeter regn. Gennemsnittet for en sommer er omkring 200 millimeter.

3. Det maksimale antal soltimer, man kan opnå på en sommer, er 1.510 timer. Så heldige var de ikke i sommeren 1987, der med kun 396 soltimer satte dansk rekord i sommergråvejr.

4. Under skybruddet i august 2014 blev der hos privatpersoner målt 160 millimeter regn, hvilket kan gøre det til et af de kraftigste skybrud, Danmark nogensinde har oplevet.

5. Den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Danmark, blev målt i august 1975 i Holstebro.

Her viste termometeret hele 36,5 grader.

Alle informationer kommer fra Danmarks Meterologiske Institut (DMI), hvis målinger stammer tilbage fra 1874.