Fem fortællinger om demens i film og bøger

I lydserien Det Etiske Kompas er der i seneste program fokus på demens, som gennem tiden også er blevet skildret i en række film og bøger

Demens er tema i en lang række film og bøger. Her i ”Nøgle hus spejl” med Ghita Nørby og Sven Wollter, der møder hinanden på et plejehjem. –
Demens er tema i en lang række film og bøger. Her i ”Nøgle hus spejl” med Ghita Nørby og Sven Wollter, der møder hinanden på et plejehjem. – . Foto: Christian Geisnæs/Nordisk Film.

"Nøgle hus spejl"
Den danske film fra 2015 med Ghita Nørby i hovedrollen fik fem stjerner af avisens anmelder. ”Filmen er dybt bevægende, trist, skræmmende – og livsbekræftende,” lød det blandt andet. Filmen handler om parret Max (Jens Brenaa) og Lily (Ghita Nørby), som flytter på plejehjem, hvor hun forelsker sig i en anden mand og samtidig rammes af demens.

"Ingenmandsland"
Sidste års modtager af Nordisk Råds litteraturpris, Kirsten Thorup, skriver ud fra egne oplevelser om en dement 94-årig plejehjemsbeboer i denne roman fra 2003. Bogen handler om de ældre og deres livshistorier og om at miste sin suverænitet. ”Jeg ville fortælle om et menneske, der i andres øjne sidder dér som en skygge af sig selv, men som jo alligevel bærer hele sin livshistorie med sig i sin krop og sit indre,” har Thorup tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad.

"Om min mor"
Den marokkansk-franske forfatter Tahar Ben Jelloun skildrer i denne roman fra 2009 sin mors historie som ung, smuk pige, hendes liv og især hendes forfald med Alzheimers sygdom og død. Det er beskrivelsen af sygdommens fremadskridende ubønhørlighed, der ifølge anmeldere gør denne bog værd at læse.

"Mennesker bliver spist"
Titlen på denne Erik Clausen-film fra 2015 er hentet fra en sang af John Mogensen, men det er Kim Larsens ”Ind i mørket”, der er skrevet til filmen. For filmen handler om at forsvinde ind i mørket med demens. Film og sang danner tilsammen en gribende afslutning på det lange farvel, menneskelivet i de sene år kan tage sig ud som, skrev Henrik Wivel i sin anmeldelse i denne avis. Bodil Jørgensen spiller hustruen Ingelise, der gradvist indser, hvad hun er i færd med at sige farvel til.

"Still Alice"
Alice er professor ved Harvard og får som 50-årig konstateret Alzheimers sygdom. Man følger også fra hendes synsvinkel omverdenens reaktion og hendes egen angst og tiltagende mentale opløsning. Historien blev udfoldet først i bestselleren fra 2009 af neurobiologen Lisa Genova og siden i en film med Julianne Moore, der modtog en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i filmen. ”’Still Alice’ viser uden formildende omstændigheder, hvor hård og trøstesløs afslutningen på livet kan blive,” lød det i filmanmeldelsen her i avisen, hvor den fik fem stjerner.