Fennikelsalat med granatæble og persille

Fennikel er tilsyneladende sommerens slagtilbud i vejboderne, men kun for de hurtige. Resten må finde dem i køledisken

Persille og granatæble mildner fenniklens søde anissmag, som ellers kan virke afskrækkende for især lakridsskeptikere.
Persille og granatæble mildner fenniklens søde anissmag, som ellers kan virke afskrækkende for især lakridsskeptikere. Foto: Lærke Fallesen.

Som storbyboer med landlige rødder er det en særlig glæde at komme på sommerferie på hjemstavnen i sensommeren, hvor haver og marker bugner af høstmodne planter. Allerede da jeg bliver hentet ved toget i Kolding, kan jeg næsten smage de friskplukkede hindbær, og på vejen fra by til land tænker jeg på, om der mon er tomater nok til en frisk tomatsauce i år. Det er de samme velkendte afgrøder og smage, der venter hvert år. Indtil i år.

På bakkedraget før landsbyen kommer en lokale beboer cyklende med kurven fuld af buskede, grønne haler, og da bilen runder det næste sving, står en hel trillebør fuld af samme grønne duske i vejkanten.

"Fennikel" står der med store tusch-bogstaver på et hjemmelavet skilt ledsaget af en pris og et mobilnummer, der er umuligt at tyde i farten. I lokalområdet findes hver sommer flere semi-professionelle vejboder med et klassisk udbud af ærter, jordbær og kartofler, men i år er en ny og mere interimistisk bod dukket op: En lokal haveejer har tilsyneladende dyrket fennikel til overflod og øjnet et forretningspotentiale.

Det får straks undertegnede til at øjne et stort kulinarisk potentiale. Begejstringen breder sig i kroppen, mens jeg forestiller mig, hvordan jeg også snarligt vil svinge forbi og fylde cykelkurven og senere maven med fennikel. Bilturens sidste kilometer går med at fantasere om alle de måder, landsbyens nye, grønne mirakel vil kunne tilberedes på.

Den kunne deles i halve eller kvarte og kommes på grillen med et strejf af salt og olivenolie? Eller skæres i tynde skiver og indgå i en tomatsalat med friske tomater, oliven, basilikum og måske endda fetaost? Måske den hellere burde steges i smør og lidt citronskal? Det kunne også være, at den ville have godt af et sødt-syrligt modspil fra en form for frugt og måske nogle urter? Der er idéer nok til en hel sommer.

Men da bilen ruller ind i indkørslen, indtræder en akut form for feriekoma, og fennikel-fantasierne fordufter lynhurtigt til fordel for middagslure på sofaen, læsning i skyggen, gåture med hundene og koldskål eller is til aftensmad. Først flere dage senere dukker de grønne toppe og de mange opskrifter igen op i hukommelsen. Men ak, da er det for sent. Trillebøren og det hjemmelavede skilt er pist borte. Måske var det blot en drøm? Eller også er der udsolgt i vejboden.

Heldigvis er der trods landlig idyl ikke langt til det nærmeste supermarked, hvor danske fennikler ikke er i restordre for tiden. Der ryger en knold i kurven sammen med et granatæble og en dusk persille, og det hele ender på tallerkenen i en salat, der også udgør opskriften til denne uges lørdagsmad. Velbekomme - og husk endelig at købe fennikel, før det er for sent.