Prøv avisen

Ferie er godt for hjertet

Hold ferie og mindsk risikoen for hjertekarsygdomme, lyder rådet. Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Skoleferien er begyndt, og mange danskere tager nu på ferie og holder fri fra skole og arbejde. Det kan føles rart at slippe for hverdagens arbejdsopgaver og rytme. Men det er ikke bare rart for hovedet, det er faktisk også sundt for hjertet. Man kan nemlig mindske risikoen for hjertekarsygdomme, hvis man bare holder noget mere af den ferie, man har til rådighed.

Det fremgår af et nyt studie, som har set på personer, der i forskellig grad har taget ferie de seneste 12 måneder.

”Det, vi har fundet ud af, er, at folk, der oftere har taget ferie i løbet af de seneste 12 måneder, har mindre risiko for metabolisk syndrom eller symptomer,” siger Bryce Hruska, der er assisterende professor på Syracuse universitet til det amerikanske forskningsmedie sciencedaily.com.

Metabolisk syndrom er forskellige forstyrrelser i kroppen, der rummer risici for hjertekarsygdomme – jo flere du har, jo større er risikoen for, at du får en hjertekarsygdom.

”Vi kan se en reduktion i risikoen for hjertekarsygdomme, hvis en person har holdt mere ferie. I og med at hjertekarsygdomme er modificerbare, betyder det, at de kan forandres eller helt elimineres,” tilføjer han.

Helt præcist hvad det er, der gør ferie så belejligt for hjertet og dets helbred, er man stadig i gang med at finde ud af. Men indtil videre peger meget på, at det er vigtigt at holde ferie, lyder det fra Bryce Hruska.

”Færre end halvdelen (i studiet, red.) udnytter den ferietid, de har til rådighed. Vores undersøgelse indikerer, at hvis folk bruger mere af deres ferietid, som de i forvejen allerede har til rådighed, vil det resultere i en synlig effekt for helbredet, der betyder nedsat risiko for hjertekarsygdomme,” siger han til sciencedaily.com.