Filosofikursus med fokus på livets store spørgsmål

Kristeligt Dagblad og Jaruplund Højskole inviterer til læserophold med fokus på livets store spørgsmål den 5.-11. november 2018

Dette kursus på Jaruplund drejer sig om lykken og det gode liv. Hvor vigtig er lykken? –
Dette kursus på Jaruplund drejer sig om lykken og det gode liv. Hvor vigtig er lykken? – . Foto: Jaruplund.

På dette læserophold syd for grænsen skal vi sammen tage filosofiske spørgsmål op, som handler direkte om dit og andres liv, men ofte bliver fortrængt i den travle dagligdag.

Vi skal behandle de store, dybe spørgsmål, men først og fremmest dem, der også handler om menneskelivet og de udfordringer og muligheder, det byder på. Et af kursets hovedspørgsmål drejer sig om lykken og det gode liv. Hvor vigtig er lykken? Er det overhovedet klogt at søge den, eller gør det os mere stressede og ulykkelige? Hører der mere til et godt liv end lykke?

Gennem ugen vil vi stifte bekendtskab med kendte og enkelte mindre kendte filosoffer, men især vil vi lægge vægt på selvstændig eftertanke og fri og levende diskussion.

Vi møder en række spændende mennesker, der alle har noget på hjerte.

Silas Longfors vil præsentere brede og snævre lykkebegreber, herunder idéen om ”blomstring”, som var populær i den antikke græske filosofi og i dag fremhæves som et alternativ til jagten på gode oplevelser. Jeppe Kirkegård vil tale om, hvad autenticitet og mening betyder for, at livet kan siges at lykkes. Vi skal også behandle de samme temaer ud fra en eksistensfilosofisk vinkel og blandt andet se på Kierkegaards tanker om forskellige grundindstillinger til livet og deres styrker og svagheder.

Etikken forbindes ofte med dramatiske sager om liv og død, men er på spil i snart sagt alle afkroge af livet. Hvordan skal vi afveje hensynet til andre i forhold til vore egne interesser? Findes der klare etiske regler, eller drejer det sig snarere om at lytte til sine følelser eller udvikle et ”etisk kompas”? Disse spørgsmål tages op af professor Søren Harnow Klausen.

Kunst og litteratur giver også stof til filosofisk eftertanke. Fredag formiddag vil Jørgen Dalgaard tale om kunstens rolle i livet. Bjørn Rabjerg, der bestyrer Løgstrup-arkivet i Aarhus, taler om, hvorvidt troen kan spille en rolle i et moderne liv og i en tid, som ellers er præget af et naturvidenskabelig verdensbillede. Bidrager troen med vished eller tvivl, med tryghed og sammenhæng eller udfordring af vanetænkningen?

Søren Harnow Klausen vil blandt andet tale om, hvad filosofi i det hele taget skal gøre godt for, og hvad det vil sige at filosofere. Vi hører også om, hvordan kunst og filosofi kan befrugte hinanden. Søren Harnow Klausen vil vise, hvordan det gode og mindre gode liv er behandlet hos Henrik Pontoppidan og nyere forfattere som Helle Helle og Karl Ove Knausgård, og hvordan litteratur kan hjælpe til at gøre filosofiske diskussioner levende og nærværende.

Ud over spændende foredrag og diskussioner skal vi også på skønne gåture og lade filmkunsten inspirere os i højskolens biograf. Der vil også være en skøn sangaften.

Vi runder af med eftermiddagsudflugt til Flensborg og festmiddag om aftenen. Søndag morgen siger vi farvel og tak – og måske på gensyn!

Professor Søren Harnow Klausen er kursusleder.