Find spiselige svampe om vinteren

Nu, hvor det milde vintervejr har taget over efter frosten, er det muligt at finde spiselige svampe som Judasøre

Sikerhedspoliti ved den amerikanske ambassade i Rom. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Sikerhedspoliti ved den amerikanske ambassade i Rom. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO. Foto: .

Svampetur om vinteren lyder måske som det glade vanvid. Ikke desto mindre er der netop nu god mulighed for at finde velsmagende spisesvampe, hvis man ellers tør vriste sig fri af uldtæppet og ud i vintervejret.

Særligt den såkaldte bævresvamp Judasøre (Auricularia auricula-judae) er at finde i landets skove for tiden. Det fortæller Sabine Jensen, der er naturvejleder ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Læs også: Sådan undgår du giftige svampe, når du går på svampejagt

Der er ikke mange, der har kendskab til, at det er godt at tage på svampetur her i vintermånederne. Men en svamp som Judasøre smager faktisk glimrende også nu, så det er bare med at komme ud og lede, opfordrer hun.

Judasøre findes over hele landet og vokser blandt andet på birke- og hyldetræer. Den er relativt let at kende, fordi den i formen faktisk ligner et øre, forklarer Sabine Jensen.

Judas forrådte Jesus, og ifølge overleveringen hængte forræderen Judas sig fra en hyld. Der, hvor hans øre ramte træet, voksede der et øre ud.

Judasøre skifter dog ud-seende alt efter vejret. I fugtigt vejr er svampene store, bløde og vingummiagtige, mens de i tørt vejr er små, indtørrede og hårde. De kan både spises rå og tilberedte. Uanset konsistens kan de bruges i maden, dog må de ikke være helt opsvulmede af vand, påpeger Sabine Jensen.

Hvis du tørrer dem, kan du faktisk bruge dem hele året i madlavningen. De er gode i supper eller thailandske wokretter.

Som de fleste svampekendere vil Sabine Jensen ikke afsløre sit eget Judasøre-sted. Hun kan bare sige, at de vokser på en ældgammel hyld.

Det er lidt, som hvis man finder et godt sted med kantareller. Kender man et godt sted, fortæller man det ikke til andre, for så bliver det ribbet med det samme.

Den passionerede svampejæger har noteret sig, at flere som hende er blevet opmærksomme på, at der er mange lækre sager at finde lige derude i naturen.

Det er noget, der fænger hos folk. Efter at restauranter som Noma har sat fokus på det nordiske køkken, er der en stigende interesse for at gå ud i naturen og finde noget, man kan bruge i madlavningen, siger hun.