Prøv avisen

Fire kopper om dagen er grænsen, hvis kaffe skal være sundt

En god avis og en god kop kaffe fungerer bare godt sammen. Nu kan man ifølge forskere roligt drikke flere kopper til dagens avis. – Foto: Colourbox

Kaffe i moderate mængder har flere gavnlige sundhedseffekter end dårlige, viser nyt studie

Er kaffe godt for helbredet eller ej? I de seneste år har debatten raset frem og tilbage, og utallige studier både for og imod den sorte morgen-eliksir er blevet publiceret og omtalt i medierne.

Nu har et forskerhold gennemgået junglen af kaffeforskning, og konklusionen burde give de fleste ro i maven: Kaffe i moderate mængder er forbundet med flere gavnlige sundhedseffekter end dårlige.

Det er budskabet på det nye studie, som samler trådene fra 201 tidligere studier af kaffes effekt på vores sundhed. Det skriver Videnskab.dk

”Hvis du allerede drikker en moderat mængde kaffe, er det mere sandsynligt, at det er godt for dig end skidt. Vi kan dog ikke råde dig til at drikke mere kaffe end tre-fire kopper om dagen,” siger Dr. Robin Poole fra Department of Medicine på University of Southampton til Videnskab.dk. Han er medforfatter til det nye studie.

En dansk forsker er imponeret over det nye studie, som ifølge ham er det største til dato.

”Det er et kæmpestort arbejde, hvor man har inddraget alle metaanalyser, og man har redegjort ganske omhyggeligt for metoderne, der er anvendt,” siger professor Kjeld Hermansen, som er klinisk lektor ved institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet.

Han har tidligere forsket i kaffes sundhedsegenskaber til en stor rapport for Vidensråd for Forebyggelse, som tilsvarende kunne konkludere, at kaffe er sundt.

Ifølge forskerne bag studiet, så var der flest gavnlige sundhedseffekter forbundet med et dagligt kaffeindtag på tre-fire kopper om dagen.

Robin Poole siger, at det peger på, at der formentlig er flere fordele ved at drikke kaffe end ved ikke at drikke kaffe.

Men kun måske. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om en årsagssammenhæng, men derimod kun en association.

Det betyder, at forskerne blot kan se, at folk, der drikker moderate mængder kaffe, har færre tegn på visse sygdomme end generelt. Men om det skyldes kaffen alene eller noget helt andet, er ikke sikkert.

I det nye studie kunne forskerne forbinde en række gavnlige sundhedseffekter med kaffeforbrug, og de vigtigste var: lavere overordnet dødelighed; lavere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme; lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme; mindre forekomst af kræft; mindre forekomst af type 2-diabetes; mindre forekomst af Alzheimers, Parkinsons sygdom og depression; mindre forekomst af skrumpelever.

Forskerne kædede også nogle sundhedsmæssige ulemper sammen med kaffedrikning: For gravide kvinder kan et stort kaffeindtag være skyld i lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og abort og større risiko for knoglebrud hos kvinder.

Ifølge Kjeld Hermansen er resultaterne meget på linje med, hvad vi i forvejen ved.

”Mange af resultaterne er det samme, som tidligere studier har vist: Risikoen for type 2-diabetes er ret klart reduceret med 25 procent ligesom Parkinsons sygdom,” siger Kjeld Hermansen og uddyber, at også lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og overordnet dødelighed bekræfter det, vi ved.