Flagstangskrig når nye højder

En række autoritære regimer har siden årtusindskiftet konkurreret om at have verdens højeste flagstang. Lige nu står rekorden på 170 meter

Disse tre flagstænger har på et tidspunkt inden for de seneste syv år været verdens højeste. Her ses Aserbajdsjans flag.
Disse tre flagstænger har på et tidspunkt inden for de seneste syv år været verdens højeste. Her ses Aserbajdsjans flag. . Foto: Thomas Andreasen.

Tæt på ligner det nærmest en skorsten. Men hvorfor skulle der dog stå en skorsten midt i den hyggelige park, hvor familier på aftentur spadserer afslappet rundt mellem boder og restauranter? Ja, det vil sige, at mens de voksne familiemedlemmer slapper af, har børnene travlt med at prøve kræfter med de talrige motionsmaskiner, der står langs parkens oplyste stier.

Derimod får den 165 meter høje stålkonstruktion ikke megen opmærksomhed, selvom den indtil for to år siden var en verdensrekord. For der er naturligvis ikke tale om en skorsten, men om en af de flagstænger, der indgår i det, der har udviklet sig til en bizar konkurrence mellem en række arabiske og eks-sovjetiske lande om at have verdens højeste ”fritstående” flagstang – altså en flagstang, der ikke er en del af en anden bygning eller et tårn.

Med flagstangen i parken i hovedstaden Dusjanbe, tilhørte den rekord i godt tre år Tadsjikistan. Og mens 165 meter dog er en sjat, er det næsten dimensionerne på flaget i toppen, der er det mest imponerende – eller absurde, om man vil. For med et omfang på 60 x 30 meter og en vægt på 350 kilo er der godt nok tale om meget stof.

Nu skulle man jo mene, at Tadsjikistan som den fattigste af de tidligere sovjetrepublikker har bedre ting at bruge penge på end en monsterflagstang. Sådan spiller klaveret imidlertid ikke i de egne af verden, for her er prestigeprojekter langt vigtigere end for eksempel folkesundhed – og der er ingen tvivl om, at Tadsjikistans præsident, Emomalii Rahmon, havde en rigtig god dag, da han den 24. maj 2011 indviede den 20 millioner kroner dyre flagstang.

Men lad os skrue tiden tilbage til årtusindskiftet. På det tidspunkt stod verdens højeste flagstang i Canada og målte ”sølle” 86 meter.

Det blev i 2001 effektivt overgået af Dubai, det mest kendte emirat i De Forenede Arabiske Emirater, med en flagstang på 123 meter, hvilket for alvor satte gang i konkurrencen, der er mest kendt som ”flagstangskrigen”, selvom ”VM i flagstang” er en mere korrekt og mindre dramatisk betegnelse.

I 2003 indviede Jordan således en 127 meter høj flagstang i hovedstaden, Amman, blot for året efter at overgå sig selv med en 130 meters-model i havnebyen Aqaba.

Der skulle gå fire år, inden Turkmenistan bragte konkurrencen til det tidligere Sovjet med en flagstang på 133 meter, hvilket dog allerede i 2010 blev trumfet af Aserbajdsjan, naboen på den anden side af Det Kaspiske Hav. Her skulle verdens højeste flagstang på 162 meter kaste ekstra glans over det europæiske melodigrandprix, som Aserbajdsjan arrangerede i 2012, men det forpurrede Tadsjikistan ved året før at indvie deres 165 meter høje model – blot for at se Saudi-Arabien tage titlen tilbage til den arabiske halvø, da en 170 meter høj flagstang blev indviet i havnebyen Jeddah i september 2014.

Og det er status nu. Dubai, der ellers gør sig meget i verdensrekorder, har trods rygter om en 200 meter høj flagstang overraskende nok holdt sig tilbage. Til gengæld er alle de øvrige emirater i De Forenede Arabiske Emirater i mellemtiden blevet udstyret med hver deres 123 meter høje flagstang.

Er der så en fællesnævner for de lande, der deltager i VM i flagstang? Ja, o.k., de er alle muslimske – og alle relativt nye selvstændige lande, hvor nationalfølelsen måske ikke har bundfældet sig blandt alle undersåtter. Men den vigtigste forklaring er nok, at i spidsen for alle lande står en ganske enevældig præsident eller konge – og den slags har det med at elske grandiose projekter. Både for at ”blære” sig over for udlandet og – ikke mindst – for at vise over for egen befolkning, hvem der bestemmer.

En anden fællesnævner er, at alle flagstænger, undtagen den saudiske, er opført af det amerikanske firma Trident Support. Firmaets ejer, David Chambers, har – måske med tanke på fremtidige ordrer – i et interview med den Abu Dhabi-baserede avis The National sagt, at flagstænger med nutidens kraner uden problemer kan bygges op til 220 meter høje.

Med andre ord er der sta-dig 50 meter at gøre godt med, før ”flagstangskrigen” er afgjort – hvilket i øvrigt er mere end Danmarks højeste flagstang, den 47 meter høje Margrethe-flagmast i Brøndby.8

Her ses Tadsjikistans flag.
Her ses Tadsjikistans flag. Foto: Thomas Andreasen
Her er Turkmenistans bidrag til ”flagstangskrigen".
Her er Turkmenistans bidrag til ”flagstangskrigen". Foto: Thomas Andreasen