Prøv avisen
Lørdagsmad

Flamberede sommeraftener

I øjeblikket flamberer Poul Joachim Stender hjemmedyrkede figner som en duftende augustdessert eller som en lækker, lun anretning til diverse oste. – Fotos: Poul Joachim Stender.

Grillen må ikke tændes på grund af tørken. Men i køkkenet må der gerne flamberes – for eksempel figner – så ilden vælter op af pander og gryder

Sommeren er varm, som boede man i Californien. Der ene aften efter den anden er skabt til at grille. Men der er et stort problem. Der er afbrændingsforbud. Det er forbudt over hele landet at lave et bål af kul, tænde grillen og se flammerne stige mod himlen. Hvad er en lun sommeraften uden en grill, hvor duften af kød og grøntsager fylder aftenens briser?

I mangel på ild i den danske sommer, flamberer jeg i køkkenet. Alt kan næsten flamberes. Alkoholen får brændt sin skarpe smag af og efterlader bløde, runde smagsindtryk til retten.

Da jeg for mange år siden udgav min kogebog ”Præsten Kogejomfruen”, blev der skrevet en artikel om bogen til Politiken. En fotograf fra avisen skulle fotografere mig, mens jeg flamberede to fisk i tequila. For at imponere hende, hældte jeg en ordentlig portion sprut over fiskene, bøjede mig ind over panden og satte, mens jeg trak maven ind og skød brystet frem, en tændstik til. Der kom en eksplosion, flammerne satte ild i mit hår, fotografen skreg, og en frygtelig lugt af brændt hår bredte sig i køkkenet. Men da hun var professionel, tog hun samtidig et billede. Det var ikke så meget fotografiet i Politiken af mit brændende hår og forfærdede udtryk, der sårede min selvfølelse. Det var mere, at en smuk kvinde skulle se mig hysterisk slukke ilden i mit hår med en liter ymer, der stod ved komfuret.

Nu ved jeg, at man flamberer med slukket emhætte og med respekt for flammerne. Og da sommerens varme har fremdrevet et hav af figner på mit figentræ, flamberer jeg i øjeblikket figner som en duftende augustdessert eller som en lækker, lun anretning til diverse oste.