Flamsk kødgryde giver varmen

Oksekødsgryderet med øl, sennep og groft brød er nok det tætteste, man kommer på en nationalret i den nordlige, flamske del af Belgien

Hvis man vil undgå at blive kigget skævt til i den flamske del af Belgien, hælder man stoofvleessaus over fritterne – ikke mayonnaise og remoulade.
Hvis man vil undgå at blive kigget skævt til i den flamske del af Belgien, hælder man stoofvleessaus over fritterne – ikke mayonnaise og remoulade. . Foto: Thomas Andreasen.

Mener I det?

Jeg kigger usikkert rundt. Måske er det bare en vittighed, som svigerfamilien finder det morsomt at udsætte mig for, men da jeg ser, at et af familiemedlemmerne i rigelige mængder hælder den varme brune sovs med små stykker af oksekød ud over pomfritterne, ja, så må det være sådan.

Mit første møde med den ”rigtige” pommes frites-kultur i den flamske del af Belgien ligger efterhånden noget tid tilbage, men står fortsat tydeligt i hukommelsen: For nogle steder bliver der kigget lidt skævt til en, hvis man hælder mayonnaise over sine fritter, mens remoulade i dansk forstand naturligvis er et ukendt fænomen. Nej, hvis det skal være helt rigtigt, så hælder man stoofvleessaus over fritterne og spiser dem som et måltid i sig selv uden andet til.

Den brune sauce med oksekødstykker er blot én blandt visse steder op til 30 saucevarianter, man kan vælge mellem på en flamsk frituur, der omtrentligt svarer til en velassorteret dansk grillbar. Den særlige finte er, at den populære brune sauce – modsat andre saucer – er varm og oprindeligt er en del af en anden ret, stoofvlees, der direkte oversat betyder stuvet kød og nærmest har status af at være nationalret i den nordlige del af Belgien.

Oksekødsgryderetten med både øl og brød er en solid, landlig spise, der også er udbredt i den fransktalende del af landet under navnet carbonade flamande og giver varmen i en kold tid, uanset om man opholder sig i Belgien eller Danmark.