Prøv avisen

Flere svigtede dyr får nyt hjem

Tuomiokirkko kirke, domkirken i den finske hovedstad Helsinki.

Dyrenes Beskyttelse formidler rekordmange nye hjem til svigtede og efterlade dyr. Langt størstedelen er katte

4851 dyr fik sidste år et nyt og kærligt hjem. Det er markant flere end i 2012, hvor Dyrenes Beskyttelse hjalp i alt 4097 dyr til at finde en ny familie.

Det er først og fremmest katte, der står bag stigningen i antallet af dyr, der har brug for genhusning, lyder det fra projektleder for familiedyr og internater Jens Jokumsen. En varm og tør sæson har nemlig bedtydet et regulært killingeboom.

Katte kan få tre kuld killinger om året, og i løbet af en god sæson, der hverken er særlig våd eller kold, yngler de helt ind i efteråret. Derfor har vi set en pludselig stigning. Det har folk så desværre meget vanskeligt ved at håndtere, fortæller Jens Jokumsen.

De mange killingekuld er blevet efterladt i papkasser som affald eller på rastepladser og har kun overlevet, fordi de, der har opdaget dem, har taget dem med til et af landets mange internater.

Det er selvfølgelig sørgeligt, men vi må glæde os over, at det så alligevel er lykkedes at finde nye, ansvarsfulde hjem til de mange ekstra dyr, siger Jens Jokumsen.

LÆS OGSÅ: Global vilje til at hjælpe vilde dyr

Hos Dyrenes Beskyttelse sikrer man sig, at de nye familier ved, hvad de går ind til, ved at forberede dem på, hvad det egentlig vil sige at få en kat som kæledyr. Alt for ofte regner folk nemlig med, at katten bare kan passe sig selv. Og selvom det er rigtigt noget ad vejen, er det ikke hele sandheden. Derfor har Dyrenes Beskyttelse nu udarbejdet en pasningsvejledning, så de nyslåede katteejere kan få en god start. Mens antallet af hjemløse katte er steget, er andelen af herreløse hunde faktisk faldet, og det skyldes nok, at flere vælger at afsætte deres hunde på det sociale medie Facebook fremfor gennem et internat.

Det koster penge at afhænde en hund gennem et internat, og hunde vil de fleste trods alt ikke bare efterlade på en rasteplads. Derfor tror vi, at de bruger Facebook til at finde et nyt hjem til en hund, de ikke længere ønsker. Vi kan så kun håbe, at det nye hjem, hunden får, er mere stabilt end det gamle, siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse formidlede sidste år nye hjem til 918 hunde, 3598 katte og 335 forskellige smådyr, heriblandt marsvin, kaniner, kanariefugle, undulater og chinchillaer.

Dyrenes Beskyttelse har i alt 13 internater rundtom i Danmark.