Fodboldstjerne dæmper islamofobi i Liverpool

Mohamed Salah (tv.) og Sadio Mané lægger ikke skjul på deres religion, når de er på banen for fodboldklubben Liverpool. –
Mohamed Salah (tv.) og Sadio Mané lægger ikke skjul på deres religion, når de er på banen for fodboldklubben Liverpool. – . Foto: Jason Cairnduff/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den egyptiske fodboldspiller Mohamed Salah er kendt for at score mål på stribe i klubben Liverpool FC. Og det hylder klubbens fans ham for. Men ud over store sejre, der senest gav guld i den største klubkonkurrence, Champions Leauge, har Salah tilsyneladende også stor virkning på folks opfattelse af hans religion.

Et nyt studie konkluderer nemlig, at islamofobi blandt områdets godt 1,5 millioner indbyggere er faldet med 19 procent, siden Salah kom til Liverpool i sommeren 2017.

”Vores studie antyder, at et større kendskab til islam kan føre til mindre islamofobi,” skriver forskerne fra engelske Stanford University og schweiziske Universität Zürich.

25-årige Mohamed Salah lægger ikke skjul på sin religion, og han fejrer sine mål med sujood, der er en islamisk prostration.

Også Salahs populære angrebskollega i Liverpool Sadio Mané er praktiserende muslim, og ofte udfører de sujood sammen.

”Positiv eksponering af kendte mennesker fra en fremmed gruppe kan hjælpe os med at menneskeliggøre minoriteter,” står der i studiet om den muslimske måltyv, der blev klubbens topscorer i begge sæsoner.

Salah er også ved siden af fodbolden kendt for sit aktivistiske arbejde rettet mod særligt unge muslimer.