Prøv avisen

Forår og forspiring

Forspirede sommerblomster, nogle klar til prikling. Den frodige grønne bakke er Salpiglossis sinuata, på dansk trompettunge, fin til buketter. De græslignende blade er Oryza sativa ’Black Madras’ på dansk sort ris, flot til sommerkrukker. Foto: fin til buketter. De græslignende blade er Oryza sativa ’Black Madras’ på dansk sort ris

Der er travlhed i gartnerierne i denne tid, og nu spirer chilifrøene

Det er marts, og haveåret er kommet flyvende fra start. En runde i haven byder på løvspring hos roserne, endnu før de er beskåret, et kirsebærkorneltræ med kronen fuld af små, gule blomster, haveiris med lange, lysegrønne blade, blomstrende, fyldte anemoner, fransk estragon med friske skud klar til salatskålen og pæretræer, hvor de røde støvknapper i blomsterne allerede anes i midten.

Det er for vildt, hvordan skal det dog gå? Ja, bekymringerne dukker uvægerligt frem af forårsrusen, for hvad nu, hvis frosten vender tilbage? Vi får se!

Lige nu kan man glæde sig over, at blomstrende påskeklokker, Helleborus orientalis, ser prægtige ud. De strutter af velvære over det perfekte vejr for netop Helleborus. Ser påskeklokkens blade vintertrætte ud, mere brune end grønne, så skær bladene væk og fjern dem fra bedet. Der skyder nye, friske blade frem til foråret.

På råkolde martsdage er det skønt at kunne kaste sig over forspiring af blomster og grønsager inden døre. Flere af havens blomster som for eksempel skabiose, heliotrop, timeviser, løvemund, prydtobak, salvie og Susanne med det sorte øje kan med fordel sås inden døre netop nu, så blomstringen kan begynde allerede først på sommeren.

LÆS OGSÅ: Kronhjorte truer lammefjordsgrøntsager

Forleden besøgte jeg det økologiske gartneri Grennessminde i Taastrup, www.gminde.dk, en socialøkonomisk virksomhed. Gartneriet uddanner unge med særlige behov til et aktivt og bidragende samfundsliv.

På Grennessminde spirer foråret frem overalt i drivhusene. På et af de første borde står masser af chiliplanter, mange forskellige sorter med forskellig styrke. Lederen af gartneriet, Kaare Jacobsen, fortæller, at disse chilier er et særligt forsøg i år på at få ekstra store planter klar til sæsonen.

Chili og peber har en meget lang udviklingstid, så det gælder om at komme tidligt i gang for at nå målet. Chilifrøene blev sået først i januar i såbakker og placeret i et rum ved 22-24 graders varme og med 12 watts led-lamper tændt over såbakkerne i 18 af døgnets 24 timer. Led-lamper koster ikke meget i strøm, i modsætning til gartneriets normale vækstlys. Forsøget med led-lamper er faldet særdeles godt ud. Chiliplanterne stod hele januar under lamperne og spirede. I februar blev de priklet ud, så de nu står enkeltvis i plugs-bakker på drivhusbordet. Her bliver de, indtil de pottes op i salgspotter.

En stor artikel fra Grennessminde er de mange forskellige sommerblomster og krydderurter, der alle forspires netop nu i drivhusene. Frøene sås i flade såbakker magen til de bakker, som supermarkedets kødstykker sælges i. Bakkens højde skal være fire-fem centimeter, der giver plads til tre centimeter såjord i dybden. Det er vigtigt at stikke enkelte huller i bakkebunden, så overskydende vand kan drænes væk.

Kaare Jacobsen siger, at man på gartneriet har observeret, at de frø, der sås i dybere bakker med mere såjord, bliver forsinket i fremspiringen, og at denne også bliver ringere. En særdeles nyttig og besparende opdagelse!

Overalt i gartneriet er der travlhed.

Et sted er nogle unge elever ved at tilplante store ampler med pelargonier, der til sommer skal pryde gaderne i Taastrup. Midt i gartneriet står to lange borde med en unik samling af salvie-arter fra hele verden. Det er Kaare Jacobsens helt særlige passion! Lige ved siden af står noget så jordnært som rødbeder plantet i en flamingokasse. Rødbederne har skudt friske, rødgrønne blade lige op af knolden!

Ja, hvorfor ikke, siger Kaare Jacobsen, har man runkne rødbeder tilbage fra sidste år, kan de jo lige så godt plantes og spises som friske salatblade netop nu!.

Idéerne er hermed givet videre.

Optagelse til DR2 tv-programmet "Tro Om". DR Århus. Foto: Mette Østergaard.