Prøv avisen
Bøger

Forår i haven

Havebog fra Claus Dalby sætter fokus på foråret, der er en berusende tid for haveelskere

Sommeren, der er lige om hjørnet med al sin herlighed i form af varme, lyse aftener og ferier, er den bedste tid på året for mange mennesker.

Men for alle haveelskere, vil foråret nok altid stå som favoritårstid – eller som ”en berusende tid”, som havemanden og forfatteren Claus Dalby kalder det – for det er her, der virkelig sker noget i haven.

Det er da også den tid, han har skrevet om i sin nye bog ”Forårshaver”, hvor han viser en lang række forårshaver både i Danmark og i Europa.

Foråret er jo løgvæksternes tid, så her er vintergækker, der jo er den første blomst på året, som minder en om, at der er et (have)liv efter vinteren, alle mulige slags narcisser, tulipaner i et væld af farver: hvide, rosa, pink, orange, violette og lilla.

Her er også billeder af de tidlige stauder som hvid klokkeskilla, løjtnantshjerte og hostaer, der er smukkest om foråret, før de begynder at blomstre.

Magnoliatræerne blåregn og andre tidligt blomstrende træer er også repræsenteret i bogen.

Ind imellem historierne om blomsterne, haverne og de mennesker, som ejer og passer haverne, er der også inspiration til såvel plantevalg som sammensætning af bede og indretning af haver og gode råd til for eksempel, hvordan man passer sine krukker med løgvækster.

Claus Dalby er en meget begejstret formidler af havelivets mange glæder, og bogen af spækket med et overvældende antal skønne fotos, der er taget i løbet af de første forårsmåneder, og som man nærmest kun kan blive i godt humør af at kigge på.

Så uanset om man selv har en have og er blevet inspireret af Claus Dalby til nye bede, eller man foretrækker at dyrke det, som Claus Dalby med englændernes ord kalder ”armchair-gardening”, kan man have udbytte af bogen.

madsen@k.dk

Claus Dalby har besøgt og fotograferet haver både i Danmark og andre lande i Europa. Øverst ses et bed med tulipaner og andre forårsblomster i en tysk have, i midten til venstre ses en blåregn på Fyn, til højre ses gule kejserkroner i en engelsk have, mens billedet nederst viser forskellige hostaer i en hollandsk have. – Fotos fra bogen.