Forfatter Charlotte Weitze: ”Om sommeren kommer naturen ind i køkkenet”

For forfatter Charlotte Weitze betyder sommeren friske grøntsager og jord i køkkenvasken. Og så glæder hun sig over en ny trend i de danske sommerhaver

Charlotte Weitze udkom i foråret med bogen ”Rosarium” og har tidligere udgivet blandt andet ”Den afskyelige”.
Charlotte Weitze udkom i foråret med bogen ”Rosarium” og har tidligere udgivet blandt andet ”Den afskyelige”. Foto: Leif Tuxen.

Sommer er synet af mange flere vilde planter, end der har været før. Denne sommer er der pludselig dukket højt græs og vilde planter op i folks haver. Der er sket et holdningsskifte til, hvordan en have skal se ud, og hvad der er godt i forhold til at have en have – at det ikke længere kun er på menneskets præmisser, hvor alt skal klippes ned og være meget ordnet, men at man lader noget være, som er godt for noget andet. Herhjemme, hvor vi har gjort det samme, kan jeg også se, at der er kommet mange flere insekter og sommerfugle.

Sommer er duften af at bade. Det har sin særlige duft, som jeg husker helt tilbage fra min barndom, det her med at tilbringe en dag på en strand og lugte af solcreme og hav. Jeg tror også, mange kender til at falde i søvn på en strand, og når man ligger der og sover, så er der kun lydene og duftene.

Sommer er lyden af rigtig mange fugle, der pipper fra meget tidligt om morgenen. Jeg bor på landet, og her er virkeligt meget mere lyd om sommeren end om vinteren. Det er også lyden af knallerter, som man ikke kan se i sommernatten, men som snor sig rundt på vejene.

Sommer er smagen af grøntsager og frugt, når de er helt friske, nyplukkede og nyopgravede. Det findes kun lige netop på denne årstid. Og med de friske grøntsager har man pludselig også jord i køkkenet og køkkenvasken. Man får haven og naturen med ind på en anden måde om sommeren.

Sommer er følelsen af, at noget varer uendeligt. Alligevel ved man godt, at det ikke gør det, men det er meget svært at forestille sig, at sommeren ikke bare bliver ved og ved. Det er også følelsen af, at man næsten aldrig kan sove, fordi solen er oppe stort set hele tiden. Og faktisk kan der godt være en lille følelse af stress om sommeren, fordi der er så meget, man skal nå. Jeg tænker også her efter corona. Vi skal pludselig til så mange konfirmationer og bryllupper og se så mange venner, som vi ikke har set meget længe.