Forkert. Churchill, Mandela og Einstein sagde aldrig de ord. ”Fantomcitater” spøger overalt

Livskloge, historiske og stærke citater fra kendte personer bruges overalt. Problemet er bare, at vi nogle gange anvender dem fejlagtigt – eller sågar giver den helt forkerte person æren for et citat 

Fra venstre: Teoretisk fysiker Albert Einstein, forhenværende britisk premierminister Winston Churchill og endelig Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela.
Fra venstre: Teoretisk fysiker Albert Einstein, forhenværende britisk premierminister Winston Churchill og endelig Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela. Foto: Patrick De Noirmont/Reuters/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix og Ukendt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

”Kun to ting er uendeligt, universet og den menneskelige dumhed. Og jeg er ikke sikker på det første.”

Disse få, men sigende ord fandt manden bag relativitetsteorien, nobelprismodtageren Albert Einstein, eftersigende på og citeres for det ofte. Det er ord, man igen kunne hive frem i denne uge, hvor der uddeles nobelpriser – og det er endda 100 år siden, Einstein selv modtog Nobelprisen i fysik. Men Einstein, der ofte krediteres for sine humoristiske små stikpiller, fandt aldrig selv på de indledende ord om dumhed. Dem har han formentlig nappet fra bogen ”Ego, Hunger, and Aggression: A Revision of Freud’s Theory and Method” skrevet af gestaltterapeut Frederick S. Perls i 1940.

Det viser sig, at der er flere af disse falske citater, som spøger iblandt os. Bagsiden stiller her skarpt på en lille håndfuld falske citater, eller ”fantomcitater”, som de er blevet døbt af journalist, kulturforsker og forfatter Torben Sangild. Baggrunden for det navn ser vi på først:

Pippi Langstrømpe

”Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt finde ud af.”

De fleste vil nikke genkendende til dette citat og fluks tænke på Astrid Lindgrens snarrådige, optimistiske og temmelig stærke Pippi Lang-strømpe. Men Pippilotta sagde bare aldrig disse ord.

Verdens stærkeste pige har derimod sagt en række lignende sætninger, afhængigt af hvilken situation hun har stået i. Hendes mest kendte one-liner er snarere et koncentrat af alle mulige citater.

Det forklarer Torben Sangild i podcasten ”Et åbent sind”, hvor han sammen med sundhedseksperten Morten Elsøe undersøger kritisk tænkning. Sangild døber de falske citater ”fantomcitater” i mangel af bedre.

Nelson Mandela

”Den største ære i at leve ligger ikke i aldrig at falde, men i at rejse sig, hver gang man falder.”

Kristeligt Dagblad bragte dette citat i en artikel i 2018, da den forhenværende sydafrikanske præsident for tre år siden ville have været fyldt 100 år.

Men citatet er faktisk ikke Mandelas eget. Det tilhører derimod den irske forfatter Oliver Goldsmith, som i begyndelsen af 1760’erne førte sin pen under pseudonymet Lien Chi Altangi. I magasinet The Public Ledger brugte Goldsmith sit kinesiske alter ego til at skrive satiriske breve om det engelske samfund til en fiktiv ven i Østen. Og i et af disse breve fremgår citatet.

Winston Churchill

”Demokrati er den værst tænkelige styreform – når man ser bort fra alle de andre.”

Ja, også den forhenværende britiske premierminister er fejlciteret. Ifølge den britiske forfatter og Churchill-ekspert Richard M. Langworth er den oprindelige ordlyd anderledes. I en tale i Underhuset i 1947 sagde Winston Churchill nemlig – her oversat til dansk: ”Det er i sandhed blevet sagt, at demokrati er den værste styreform – bortset fra alle andre, som jeg har prøvet fra tid til anden.”

Ikke nok med at citatet er forvansket. Churchill påpeger med ordene ”det er i sandhed blevet sagt”, at han ikke er hjernen bag citatet. Hvem Churchill refererer til, ved man dog ikke.

Charles Darwin

Evolutionsteoriens fader har også fået æren for et yderst populært citat – nemlig de fire små ord, der har haft enorm betydning for vores livs- og selvopfattelse:

”Survival of the fittest”.

Men lige præcis dén sætning om evolutionens selektionsmekanisme, som ganske vist indgår i Darwins femte udgave af ”Arternes oprindelse” fra 1869, er lånt fra den britiske sociolog og filosof Herbert Spencer, som formulerede den for første gang i sit værk ”Principles of Biology”, der udkom fem år tidligere.

Kilder: Quote Investigator, Brittanica