Fornemt kig ind i Exners univers

Arkitekterne Inger og Johannes Exners store og meget fine arkitektoniske indsats, især kirkebyggerier og sognegårde, har nu fået sin egen hjemmeside

Mest kendt er Exner-parret for deres mange kirkebyggerier og sognegårde og ikke mindst for den fornemme og berømmede restaurering af Koldinghus. –
Mest kendt er Exner-parret for deres mange kirkebyggerier og sognegårde og ikke mindst for den fornemme og berømmede restaurering af Koldinghus. – . Foto: Ernst Kallesøe.

Hvis nogen arkitekter er lette at kende på deres streg, så er det dem. Der er ikke meget at være i tvivl om, Inger og Johannes Exner har alle dage været enere. De ligner ingen andre i deres udtryk. Deres formsprog er unikt og meget indtagende og smukt.

Johannes Exner døde i 2015, 89 år gammel. Inger Exner er i dag 91 år. De er begge født i 1926.

Hjemmesiden ingerogjohanensexner.dk er en ny og lettilgængelig guldgrube på nettet – for alle arkitekturinteresserede. Der er tale om et fornemt kig ind i Exners univers. Hjemmesiden er etableret af Inger Exner og datteren Karen Exner.

Mest kendt er de for deres mange kirkebyggerier og sognegårde og ikke mindst for den fornemme og berømmede restaurering af Koldinghus. Men de har også restaureret en del kirker og lavet deres eget fine og enkle design, ikke mindst lamperne.

Koldinghus set indefra. –
Koldinghus set indefra. – Foto: Ernst Kallesøe

Kirkerne tæller mange, de ligger spredt ud over landet. Der er tale om Sct. Clemens Kirke ved Randers, Hald Ege Kirke ved Viborg, Præstebro Kirke ved Herlev, Islev Kirke ved Rødovre, Nørrelandskirken i Holstebro, Gug Kirke ved Aalborg, Nørre Uttrup Kirke ved Nørre Sundby, Sædden Kirke ved Esbjerg, Opstandelseskirken i Albertslund, Virklund Kirke i Silkeborg, Skæring Kirke ved Egå, Lyng Kirke ved Fredericia, Ølby Kirke ved Køge og Täby Kirke i Stockholm.

Jamen, hvilken produktion. Hvilke andre samtidige danske arkitekter har stået bag så meget nyere kirkebyggeri og er sluppet så godt fra det med deres helt særlige udtryk?

Min egen yndlingskirke iblandt Exners mange kirker er Nørrelandskirken i Holstebro. Jeg er aldrig på de kanter uden lige at skulle forbi og ind at kigge. Udefra er det blot en stor murstensterning med et helt specielt tårn med en snoet trappe op til ”tårnkassen”. Indvendigt møder man et stort firkantet rum med meget rå murstensvægge, hvor mørtlen synes klasket på, men er resultatet af en helt særlig teknik, som kun meget få håndværkere mestrer. Det skal se lidt tilfældigt og halvsjusket ud, men er det direkte modsatte. Lyset kommer ned fra oven og fra en lyssprække i et af ”terningens” hjørner.

Nørrelands-kirken i Holstebro set udefra. – Foto: Åge Lund Jensen
Nørrelands-kirken i Holstebro set udefra. – Foto: Åge Lund Jensen

Og ned fra loftet hænger en indtagende stjernehimmel af en lysekrone, der ikke ligner noget andet, man har set. Vi møder her et meget betagende rum næsten uden nogen form for udsmykning. Det rum og den kirke skal opleves. Nørrelandskirken blev indviet i 1969, tårnet året efter. Foruden kirkerne er der tale om en lang række sognegårde – ikke alle skal nævnes, men jeg anbefaler at gå til den nye hjemmeside. Alligevel kan jeg ikke lade være med her at nævne sognegården bag Trinitatis Kirke og Rundetårn i København og sognegården ved Viborg Domkirke.

Nørrelandskirken interiør. –
Nørrelandskirken interiør. – Foto: Poul Pedersen

Koldinghus er noget helt særligt, og rigtig mange danskere har besøgt det helt særlige sted.

En ruin blev over mange år omskabt til et funktionsdueligt og meget, meget smukt museum. Det blev rettet op og føjet til, og det i et helt særligt og respektfuldt formsprog, og alligevel fornemmer man meget tydeligt, hvad der var før, og hvad der er nu. Yderst elegant!

Et helt særligt arkitektpar præsenteres nu samlet på nettet. Tak for det! Må jeg anbefale på det varmeste!