Forretningsmanden, der satte kors på sprit og gær

Malteserkorset er stadig på snapsen fra De Danske Spritfabrikker og er i dag et af de ældste og stærkeste ...

Malteserkorset er stadig på snapsen fra De Danske Spritfabrikker og er i dag et af de ældste og stærkeste brands, vi har. – Foto: Jens Dresling/Polfoto

Et af Danmarks ældste og mest kendte logoer er malteserkorset, der blandt andet findes på gærpakker og snapseflasker. Symbolet skyldes forretningsmanden C.F. Tietgens kristne engagement, siger arkivar og seniorforsker

Hvad har gærpakker, Aalborg-snaps og Det Forenede Dampskibsselskab, DFDS, tilfælles? Svaret er et kors. Eller mere præcist malteserkorset – et symbol brugt af kristne riddere siden det første korstog. Korset har siden 1800-tallet været logo på snapseflasker, gærpakker og damskibes skorstene, og det kan man takke erhvervsmanden Carl Frederik Tietgen for.

Tietgen (1829-1901) var bankdirektør og stod i spidsen for DFDS samt De Danske Spritfabrikker, som blev grundlagt i 1881 som en fusion mellem flere brændevinsfabrikanter. Ud af denne fusion udsprang De Danske Gærfabrikker senere.

Det var Tietgen, der i sin tid foreslog at sætte malteserkorset på de forskellige produkter. Og dermed gjorde han malteserkorset til et brand, længe inden man var begyndte at tale om design og brands, siger arkivar og seniorforsker hos Rigsarkivet Steen Andersen.

”Tietgen havde sans for at fremstille produkter af en bestemt kvalitet, som kunderne kunne huske. Mange kunne fremstille gær og brændevin, men Tietgen ville have, at hans produkter kunne genkendes. Så han så tidligt værdien i at have et klart og tydeligt symbol på sin vare.”

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.