Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Viden om verden

Forsker holder fast i teori om ”fremmed” rumobjekt

En grafisk gengivelse af det mystiske interstellare objekt ”’Oumuamua”. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Det første interstellare objekt i vores solsystem kan ifølge rumforsker fra Harvard være sendt af ”nogen”

I 2017 opdagede astronomer på Hawaii et mystisk cigarformet objekt i vores solsystem, som ikke ligner noget andet, vi hidtil har set ”derude”. Forskerne ved stadig ikke, hvad der er tale om, eller hvor den kommer fra. Sikkert er det dog, at der er tale om det første objekt i vores solsystem, som kommer ”udefra”, altså et interstellart objekt.

Siden oktober 2017, hvor tingesten blev opdaget, er der blevet gættet på, hvad vi har med at gøre. En teori er, at objektet med det hawaiianske navn ”’Oumuamua”, der betyder budbringer, kan være sendt af en fremmed civilisation, hvilket mange astronomer er skeptiske over for.

Men det er heller ikke en komet eller en asteroide, fastholder den anerkendte rumforsker Avi Loeb, leder af afdelingen for astronomi på Harvard University, som stadig er åben over for alle muligheder.

”Vi må være åbensindede,” siger han til det amerikanske magasin The New Yorker.

Desværre nåede forskerne ikke at tage rigtige billeder af ”’Oumuamua”, der nu er på vej ud af vores ”synsfelt” igen.

Avi Loeb bruger denne analogi om vores oplevelse af det mystiske objekt: Hvis man viste en mobiltelefon til en hulemand, ville han sikkert sige, at det er en fin sten. Måske er vi nu hulemændene, der ikke forstår, hvad vi ser, og tror, det er en fin sten.

I første omgang blev ”’Oumuamua” betegnet som en deform asteroide med henvisning til dens særprægede form: den er mindst 10 gange længere, end den er bred.

Avi Loeb og en kollega skriver i en videnskabelig artikel i et anerkendt tidsskrift, at der ikke er tale om noget, vi kender eller har ord for. De to forskere har undersøgt ”‘Oumuamua”s usædvanlige acceleration og rotation og nævner i deres artikel, at ”den kan være en fuldt manøvrerbar sonde sendt i nærheden af Jorden med vilje af en fremmed civilisation”.

”Hvis disse væsener er fredelige, kan vi lære meget af dem,” har han udtalt til tyske Der Spiegel.

Astronom Karen Meech fra universitetet på Hawaii, hvor ”’Oumuamua” blev opdaget, er skeptisk over for Loebs idé, men kalder over for mediet Astronomy Magazine omstændighederne omkring besøget ”fortsat mystisk”.

Det mest usædvanlige ved det nyopdagede objekt er, at det ikke har en normal bane udelukkende præget af Solens tyngdekraft.

Det kan dog også være tilfældet med mere almindelige asteroider, men som regel på grund af fordampningen af is på asteroidens overflade, som skaber gasser, der skubber den af sted lidt ligesom en raket. Disse omstændigheder er umiddelbart ikke gældende for ”’Oumuamua”. Desuden roterer den hver ottende time, og dens lysstyrke kan tiltage med op til 10 gange. For en normal asteroide kan lysstyrken stige op til tre gange.

Avi Loeb nævner de to rumsonder ”Voyager I” og ”Voyager II”, der blev sendt ud i rummet i 1977 og i dag befinder sig ved grænsen til vores solsystem. Han påpeger, at der muligvis findes en masse andet ”udstyr” derude, som vi ikke kender til, og som fungerer som en slags flaskepost.

”For det første eksisterer vi jo! Og for det andet har mindst en fjerdedel af stjernerne i Mælkevejen planeter som Jorden med mulighed for liv. Kaster man terningen nok gange – og der er jo milliarder af stjerner i Mælkevejen – er det ret sandsynligt, at vi ikke er alene,” siger han til The New Yorker.

Da ”’Oumuamua” blev opdaget, befandt den sig 33 millioner kilometer fra Jorden – hvilket svarer til 85 gange længere væk end Månens afstand til os.