Prøv avisen
Viden om verden

Fortidsbille opkaldt efter Willerslev’erne

Burmomiles willerslevorum hedder billen. Foto: Anders Leth Damgaard

Billen, som er blevet opkaldt efter Rane og Eske Willerslev, er indesluttet i 98 millioner år gammelt rav

En forhistorisk bille er blevet opkaldt efter de kendte forskere Rane og Eske Willerslev. Burmomiles willerslevorum hedder billen.

”Jeg noterede mig, at den ikke var voldsomt smuk,” griner Rane Willerslev, direktør for Nationalmusset, der dog er beæret og stolt, og det samme er hans tvillingebror Eske Willerslev, professor ved center for geogenetik ved Københavns Universitet.

Anders Leth Damgaard er formand for Den Danske Ravklub og har fundet frem til ravstykket og sammen med to kolleger beskrevet billen og navngivet den. Ifølge Anders Leth Damgaard handler det både om at hædre to videnskabsmænd, som han beundrer, og om at skabe opmærksomhed om opdagelsen ved at inddrage berømte forskere.

”Det kan skabe mere opmærksomhed på den verden, vi finder inde i rav, og trække ravet ud af den forestilling om, at rav bare er et materiale, vores bedsteforældre benyttede i smykker. Samtidig kan det, at den nye art bærer en kendt persons navn, være med til, at folk i højere grad husker billen, end hvis den hedder et længere uvedkommende latinsk navn,” siger han.

Billen er 98 millioner år gammel og indesluttet i et stykke rav fra Burma (Myanmar). Den har altså levet 30 millioner år, før dinosaurerne uddøde.

Den er en såkaldt blødvinge, men meget mere er svært at sige om den. Den er så anderledes fra andre arter, man kender til, at den må beskrives som sin egen art.

”Da vi ikke har dem i levende live, er det begrænset, hvad vi kan sige om dem,” siger Anders Leth Damgaard.