Lokalnyt: Ræv lærer fotograf om nordlys

I Fredericia skaber kryds forvirring, ræv viste nordlys til fotograf, og så mangler der unge i Svallerup. Lokalnyt er på pletten igen

Svallerup forsamlingshus lå lunt i svinget på anden etape i Tour de France sidste sommer.  Og så er ræv og fotograf blevet venner.
Svallerup forsamlingshus lå lunt i svinget på anden etape i Tour de France sidste sommer. Og så er ræv og fotograf blevet venner. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Arturs Pirazkov.

Hvordan er det, du kører!?

I et stærkt trafikeret kryds i Fredericia er der anderledes regler end i (stort set) alle andre kryds i landet. Det skaber forvirring og tøvende kørsel.

Kommer man fra Prangervej og skal til venstre af Vestre Ringvej skal man nemlig svinge ind bag om hinanden. Normalt svinger venstredrejende bilister som bekendt ind foran hinanden.

Forvirringen mindskes ikke af, at venstresvingende bilister på den modsatte led i krydset skal svinge ind foran hinanden. Og derfor kører nogle på én måde, og andre kører på en anden, rapporterer Fredericia Dagblad, som forrige sommer overdrog kommunen en trafiktavle som bud på, hvordan bilisterne bedre kan advares om de usædvanlige forhold.

I et stærkt trafikeret kryds i Fredericia er der anderledes regler end i (stort set) alle andre kryds i landet. Det skaber forvirring og tøvende kørsel.
I et stærkt trafikeret kryds i Fredericia er der anderledes regler end i (stort set) alle andre kryds i landet. Det skaber forvirring og tøvende kørsel. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Kommunen har dog vurderet, at en til lejligheden skabt trafiktavle næppe ville opnå godkendelse, og at det selv med en sådan ikke er sikkert, at alle forstår skiltet. Så det blev nej tak. Desuden er der ikke registreret uheld i den forvirrende del af krydset, siger leder af den kommunale afdeling for Vej & Park, Ditte H. Nielsen til lokalavisen. 

Hele bøvlet skyldes, at der ikke er plads til en egentlig venstresvingsbane i krydset, fordi Prangervej er meget smallere end Vestre Ringvej. Til gengæld er lokaliteten et hit, siges det, blandt byens køreskolelærere.

Rigtige venner: Ræven og fotografen

Naturfotograf Arturs Pirazkov havde travlt i de dage, hvor nordlyset spillede over Danmark, og hans fotos fra Vestkysten imponerede på både de sociale platforme og i TV 2/Nord, som bragte flere af dem. Men faktisk var det en ræv, der allerede for flere måneder siden vækkede hans interesse for at fotografere

nordlys. For det var, da han fotograferede dyret med lang lukketid på kameraet, at han opdagede et grønt slør – der viste sig at være nordlys – på himlen bag den.

Igalo i aftensol.
Igalo i aftensol. Foto: Arturs Pirazkov.

Den historie kommer han i tanke om, da Kristeligt Dagblad beder ham fortælle om sit venskab med Mikkel, hvis facebookside han administrerer.

"Når jeg er ude at fotografere, kommer Mikkel ofte hen og går ved siden af mig. En dag havde jeg lidt ost med, som den blev glad for. Vi er blevet venner. Den kender mig nu og ved, at jeg ikke gør den noget ondt," siger han. 

En dag tog Mikkel sin bror med ind i rampelyset, og en ældre dame foreslog på Facebook, at den skulle hedde Igalo som den hund, hun havde mistet, så det gør den. På fotoet er det Igalo, der sidder model.  

"Mange elsker hunde eller katte, men jeg elsker ræve," siger Arturs Pirazkov, der bor i Hirtshals, er 40 år og stammer fra Letland. I alt fem ræve agerer motiv for fotografen på hans vej rundt i Vendsyssel

Ifølge rødlisten 2019 (en oversigt over 13.300 danske arter og deres tilstand) er ræve gået tilbage med 10 procent i Danmark siden 2007. 

Der mangler unge i forsamlingshuset

Der er ældregymnastik hver onsdag og bankospil til 15 kroner pladen hver mandag. Det skorter heller ikke på arrangementer som runde fødselsdage, møder og gravøl i Svallerup Forsamlingshus syd for Kalundborg. Men der mangler unge.

Svallerup forsamlingshus lå lunt i svinget på 2. etape i Tour de France sidste sommer.
Svallerup forsamlingshus lå lunt i svinget på 2. etape i Tour de France sidste sommer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det måtte bestyrelsen sande til generalforsamlingen forleden, hvor tre bestyrelsesmedlemmer trådte ud og ingen nye stillede op. Det fortæller bestyrelsesmedlem Jan Bøgelund, som selv er 78 år:

"Enten er vi nødt til at lave vores vedtægter om eller også må vi endnu engang forsøge at skaffe nye medlemmer på anden vis. Kræfterne begynder jo at svinde for os ældre mennesker."

Økonomien er ellers sund, og forsamlingshuset risikerer ikke at måtte lukke, sådan som flere forsamlingshuse landet over ser sig nødsaget til.

"Det vil bare være rart med noget brainstorm til aktiviteter for yngre mennesker og friske frivillige kræfter til at fortsætte arbejdet med forsamlingshuset," siger Jan Bøgelund.

Der er i dag halvt så mange forsamlingshuse, som der var i 1950.