Nytårstaler i fem årtier: Fra ”dumsmarte” bemærkninger til det vigtige i at gøre noget unyttigt

Traditionen tro holder dronning Margrethe sin populære nytårstale i morgen aften. Gennem fem årtier har hun sendt både varme hilsener, advarsler og opsange i sine taler, som ifølge retoriker har ændret karakter gennem tiden. Mens vi venter på dette års budskab, bringer Bagsiden markante citater fra Dronningens nytårstaler fra hvert årti

Her kan du læse om fem markante citater fra Dronningens nytårstaler fra hvert årti.
Her kan du læse om fem markante citater fra Dronningens nytårstaler fra hvert årti.

Det får smilet frem og lyttebøfferne ud hos danskerne, når dronning Margrethe nytårsaften atter toner frem på fjernsynsskærmen klokken 18.00 med sin årlige nytårstale. I talerne sendes der sædvanligvis hilsener til alle i Rigsfællesskabet og til danskere ude i verden. Og rituelt afsluttes talerne med sætningen ”Gud bevare Danmark”.

Der bliver hvert år lyttet til og debatteret, hvad Dronningen har at sige, påpeger Sofie Vestergaard Kristiansen, retoriker og kulturformidler hos Den Selvejende Institution Danske Taler.

Ifølge Sofie Vestergaard Kristiansen er nytårstalens funktion at pege på de kulturelle værdier, der er i samfundet:

”Hun er ypperste moral og bedste eksempel på, hvad det vil sige at være dansker, og hvad dansk kultur og område er. Hun husker at hylde de danskere, som vi andre glemmer i hverdagen, som eksempelvis hverdagens helte.”

Men Dronningens nytårstaler har ændret karakter gennem tiden, påpeger retorikeren.

”I 1970’erne var nytårstalerne skrevet med en mere bred pensel og på et mere abstrakt niveau. I dag kommer hun med mere konkrete eksempler. Dronnningen taler mere ind i vores privatsfære, hvor hun peger på konkrete ting og tendenser som eksempelvis flygtninge. Det hænger nok sammen med, at hun har fået endnu mere autoritet, jo længere hun har været dronning,” siger Sofie Vestergaard Kristiansen.

Hun har udvalgt citater til bagsiden fra nytårstaler fra hvert årti, som har gjort indtryk og er blevet debatteret.

Læs mere om nytårstraditioner i det digitale magasin ”Nytår”, der udkommer tirsdag klokken 18.00.

Om egoisme i 1976: "Hvad jager vi dog efter? Er det lykke? Den har endnu ingen fanget ved kun at tænke på sig selv, den smutter fra os, hvis vi tror, vi kan gribe den uden at dele den med andre - ja, uden at det først og fremmest er de andres lykke, vi vil."
Om egoisme i 1976: "Hvad jager vi dog efter? Er det lykke? Den har endnu ingen fanget ved kun at tænke på sig selv, den smutter fra os, hvis vi tror, vi kan gribe den uden at dele den med andre - ja, uden at det først og fremmest er de andres lykke, vi vil." Foto: Knud Henrichsen/NF/Ritzau Scanpix
Om modtagelsen af indvandrere i 1984: "Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt."
Om modtagelsen af indvandrere i 1984: "Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt." Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Om ansvarsbevidsthed i 1996: "Det er, som om der er kommet noget råt og brutalt ind i tiden. Det er næsten blevet et modefænomen, og det virker skræmmende. Det er udviklingen, siger man, ikke til at komme udenom, nej, måske - men især, hvis man lader det udvikle sig."
Om ansvarsbevidsthed i 1996: "Det er, som om der er kommet noget råt og brutalt ind i tiden. Det er næsten blevet et modefænomen, og det virker skræmmende. Det er udviklingen, siger man, ikke til at komme udenom, nej, måske - men især, hvis man lader det udvikle sig." Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Om materialisme og tryghed i 2007: "Så bliver vi chokerede, når vi hører om børn eller ældre mennesker, der vantrives, eller om unge mennesker, der ikke kan finde noget ståsted. 'Hvem har nu svigtet?', spørger vi foragtet, og ser os omkring. Det har vi egentlig selv."
Om materialisme og tryghed i 2007: "Så bliver vi chokerede, når vi hører om børn eller ældre mennesker, der vantrives, eller om unge mennesker, der ikke kan finde noget ståsted. 'Hvem har nu svigtet?', spørger vi foragtet, og ser os omkring. Det har vi egentlig selv." Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Om travlhed og krav i 2017: "Jeg vil her til aften komme med min lille opfordring til, at vi sommetider gør noget andet, end det vi plejer. Noget, der ligger uden for dagligdagens praktiske gøremål. Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt!"
Om travlhed og krav i 2017: "Jeg vil her til aften komme med min lille opfordring til, at vi sommetider gør noget andet, end det vi plejer. Noget, der ligger uden for dagligdagens praktiske gøremål. Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt!" Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix