Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Lørdagsmad

Fra Skipper Skræks dåsemad til italiensk sformato

Den italienske sformato kan serveres vendt ud på en tallerken (billedet foroven) eller direkte i skålen. – Foto: Susanne Utzon

Nu om dage behøver vi ikke spise spinat fra dåse som den gamle tegneseriehelt

Hvis man har en vis alder og husker tilbage til sin barndom, så var det ikke sjovt, når der var spinat på middagsbordet. Den kom ofte i en hakket, stuvet version, der ikke var børnevenlig, og med formaninger om, at spinat er så sundt.

Det eneste gode ved spinat var, når Skipper Skræk spiste det, og da den skæve, lille sømand kom frem på skærmen tilbage i 1930’rne, så gav det salget af spinat et gevaldigt spark, selvom det mest blev solgt på dåse.

Filmfolkene bag tegneserien besluttede, at den skrækkelige Skipper skulle spise spinat, fordi det var en måde at få folk og især børn til at spise noget sundt. Det vidste man, at det var, fordi der allerede i 1870 var en tysk fors-ker, der havde fundet ud af, at spinat var et vidundermiddel fyldt med ufattelige mængder jern.

I dag ved vi, at den forsker, Erich von Wolf, lavede en fejl. Han kom til at flytte et komma, så i rapporten stod der, at 100 gram spinat indeholder 35 milligram jern, men det korrekte tal er 3,5 milligram.

Den fejl levede videre i årtier og blev en myte, som alle husmødre plagede deres børn med og var grunden til, at Skipper Skræk blev så stærk. Dermed ikke være sagt, at spinat ikke er sundt og godt. Det er det. Ikke kun på grund af jern, men også store mængder af vitaminer, calcium og magnesium med mere.

Den amerikanske madskribent Clifford A. Wright skriver i sin bog om middelhavsområdets grøntsager, at man hører om spinat første gang i det gamle Persien et par hundrede år ind i vor tidsregning. Så rejste grøntsagen til Kina, hvor de kaldte den persisk grønt, og først for omkring 1000 år siden kom spinat til Europa med araberne, og i 1100-tallet var det blevet en populær sag i Spanien.

I dag er der heldigvis mange variationer af spinat på middagsbordene. Det er en utroligt taknemmelig grøntsag at tilberede, og dagens forslag er en lille, nem ret fra Toscana i Italien, en såkaldt sformato, lidt i stil med en soufflé, men den kan laves uden nervøse trækninger. Kan serveres som en forret, til frokost eller som tilbehør til kød.

- Foto: Susanne Utzon