Weekendmad: Frikadeller med grøn umami

Planteriget rummer utømmelige muligheder i køkkenet, men kan man få frikadelle-elskere til at spise frikadeller lavet på champignoner?

Frikadellerne er lavet på flækærter og perlebyg, men man kan også bruge hvedekerner og kogte linser. –
Frikadellerne er lavet på flækærter og perlebyg, men man kan også bruge hvedekerner og kogte linser. – . Foto: Else Marie Nygaard.

Hvad skal vi spise i aften? Her i huset kan man stille uret efter spørgsmålet. Det falder de fleste hverdage mellem klokken 07.10 og 07.20. Den mest trofaste spørger fortæller, at han kan lide at glæde sig til aftensmaden i dagens løb. Og der er retter, som er værd at vente på: Boller i karry og frikadeller er højt på listen.

Men hvad siger man, når der er planer om at servere svampefrikadeller, og man ved, at børnene tror, at de ikke kan lide svampe. I stedet for at opliste menuen kom jeg med et stikord, der ville være godt at cykle i skole på sådan en blæsende, våd november-dag: Anderledes frikadeller.

Opskriften er hentet fra en ny kogebog med titlen ”Grøn mad” fra Meyers, som er en inspiration til at skrue ned for de animalske proteiner. Planteriget rummer en rigdom af smag og uudtømmelige muligheder i køkkenet og er for godt til kun at være tilbehør, er filosofien bag. Er man glad for grøn mad, vil man finde megen inspiration i opskrifterne, hvor der er tænkt i både tyngde og mæthed. Den store kunst er at få traditionelle frikadelle-elskere til at fornøjes over den grønne umami, som netop champignonerne bidrager med i svampefrikadellerne. Særligt når de ikke spiser svampe.

Og hvordan gik det så, da morgen blev til aften, og frikadellerne kom på bordet? Fadet blev tømt, og jeg forklarede, at det var grøntsagsfrikadeller. De ville vide, hvad der var i. Ingredienslisten er lang, og jeg undgik at nævne champignonerne.

Da bogen blev præsenteret, udtalte faglig rektor i Meyers Madhus Bo Frederiksen, at bogens opskrifter er lavet ud fra en idé om at finde den kortest mulige vej til mest velsmag, men ulempen ved ”Grøn Mad” er, at det generelt er lidt mere tidskrævende at tilberede. Man kan lave svampefrikadellefarsen dagen før, de skal steges. Og de indgår let i et fuldt hovedmåltid, hvad enten man serverer dem med brasede kartofler og en omgang råkost eller til frokost sammen med æblechutney, grøn salt og brød.