Prøv avisen
Lørdagsmad

Frygt ikke kød, kartofler og sovs

Pommes frites og bernaise fungerer bare bedst hjemmelavet og til en god bøf og rødbede. – Foto: Poul Joachim Stender

I 2019 skal der være plads til både pommes frites, bearnaise og hakkebøf

Der er meget at frygte i 2019. Terror, folk, der føler sig krænket, gudløshed, aggressive veganere, dårlig smag, uhøflighed, mangel på dannelse. Men én ting bør man ikke frygte: pommes frites, hjemmelavet bearnaisesauce og saftige hakkebøffer.

Desværre er pommes frites ringeagtet i Danmark. De er forbundet med fedme og fastfood og serveres tynde og ranglede. Men tykke, hjemmelavede fritter, friturestegt i olivenolie, kan være en delikatesse.

Ligesom Libanon og Israel i årtier har skændtes om, hvem der gav verden humus, er der en strid mellem Belgien og Frankrig om, hvem der opfandt pommes frites. For at markere sig som pomme fritens opfinder har Belgien et pommes frites-museum. Men Frankrig slår på, at pommes frites på engelsk kaldes french fries.

Mange bruger et pommes frites-jern til at lave ensudseende pommes frites. Men glem det. Pommes frites skal være, som den verden vi lever i. De skal skæres ud i hånden, så de er lige så uens, som vores udseende, lønninger, intelligens og så videre.

Bearnaisesaucen er heller ikke værdsat nok. Det siges, at den lynhurtig skiller som Det Røde Hav, da Moses skilte det for at bane en vej for det jødiske folk. Men alle kan tilberede en lækker bearnaise.

Endelig er der hakkebøffen. Gå efter den rene vare. Køb friskhakket oksekød med en høj fedtprocent. Helst omkring de 8-12 procent, da hakket oksekød på 4 procent får bøffen til at sætte sig fast i halsen.

Af hensyn til de mange, der som nytårsforsæt har bestemt sig for at spise mere grønt i 2019, skjules kødet med brøndkarse og serveres sammen med gyldne pommes frites, solgul bearnaise og friskkogte rødbeder.