Frygten for at have taget fejl

Operasanger Hans Dueholm, der lige nu turnerer landet rundt med minioperaen "Maskerade - freden er forbi", holder meget af romanen "Kilden i Provence", der handler om betydningen af de valg, vi træffer i livet

At høre operasangeren Aage Haugland i Den Jyske Operas produktion af "Ringen" i 1987 har været med til at forme Hans Dueholm som menneske.
At høre operasangeren Aage Haugland i Den Jyske Operas produktion af "Ringen" i 1987 har været med til at forme Hans Dueholm som menneske. . Foto: Privatfoto.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Jeg har fire meget forskellige bøger, som jeg skifter imellem, liggende på mit natbord. Hver især har de givet mig en stor læseoplevelse:

Eigil Holm: 'Biavl i praksis'. Jeg er selv begyndt at holde bier for hyggens skyld, og hvor er det fantastisk, at Eigil Holm kan gå så meget op i de mindste detaljer omkring biavl. Det når jeg nok aldrig selv til. Erlend Loe: 'Ekspedition Shakespeare'. Jeg elsker konspirationsteorier og gåder, der skal løses, så bogen burde være noget for mig. Den har ligget på mit natbord i over et år nu, og jeg er kun nået halvvejs. For at være ærlig, bliver jeg nok aldrig færdig med den, for der er for meget organisthjernespind over den.

LÆS OGSÅ: Livets mening er at bestille noget

Johannes V. Jensen: 'Himmerlandshistorier'. En bog, jeg ofte vender tilbage til. Den rammer dybt ind i min jyske bondesjæl. Og så endelig 'Verdens ondeste citater'. Når det hele bliver for pænt og ordentligt, så er det altid rart at slå en modbydelighed op. Som for eksempel 'Jeg brød mig ikke om stykket, men jeg så det også under ugunstige forhold. Tæppet var oppe' , Groucho Marx."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Marcel Pagnols 'Kilden i Provence/Manon og kilden'. Både når jeg læser bogen og ser filmen (med en fremragende Yves Montand), får den mig altid til slut. Jeg sidder tilbage med fugtige øjenkroge. De valg og beslutninger, som César træffer i begyndelsen af bogen, rammer ham i slutningen, og han opdager, at hans liv har været én stor fejltagelse.

Og det er nok frygten for selv at have taget fejl, der gør, at jeg holder så meget af bogen."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg kunne jo være fræk og sige 'Maskarade freden er forbi', en opera, som jeg selv spiller med i og har været med til at skrive frit efter Holberg, Andersen og Nielsen. Men så fræk og selvpromoverende er jeg heldigvis ikke, så jeg anbefaler Niels Hausgaards 'Love Babe'.

Jeg har stor respekt for ham og glæder mig over, at han, når han kommer med hib til dette og hint, altid er ude efter ham, der sidder ved siden af mig eller bag mig."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"Operasangeren Aage Haugland i Den Jyske Operas produktion af 'Ringen' i 1987. Det kom helt bag på mig som ung sanger, at et menneske kunne synge så kraftigt, ja til tider helt overdøve orkestret (sådan husker jeg det), og at han kunne være så meget til stede på scenen."

Hvem har du senest været til koncert med?

"Ørkenens Sønner. De er altid parate med ele-gant sjofelhed og plat humor."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Kulturlivet uden for storbyerne. Når jeg spiller rundt om i landet, glæder det mig mest at komme til de små spillesteder, hvor frivillige brænder for at få kultur af enhver art ud til de mindre byer."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Ja, den del af kulturen, hvor det kører efter 'sådan plejer vi at gøre', 'sådan er opførelsespraksis' og 'det står ikke i noden'. Jeg kan ikke ta' det."