Fugle i formation varsler foråret

Når en gås flyver, presses luften nemlig sammen under vingen og undslipper igen ved vingespidsen. Det skaber en kortvarig opstigende luftstrøm, som gåsen bliver båret af, og derfor giver det mening af lægge sig lige bag vingespidsen på gåsen foran

Et af de flotteste tegn på forårets komme er de store grupper af gæs i V-formation på himlen. –
Et af de flotteste tegn på forårets komme er de store grupper af gæs i V-formation på himlen. – . Foto: Lars Laursen/Scanpix.

Gæs i tusindvis er i denne tid på vej mod nord til Svalbard, Nordøstgrønland og Sibirien. Her har de deres ynglepladser.

Det er ikke mindst landmændene glade for, for gæssene ynder at æde de grønne spirer i en grad, så staten fodrer med tonsvis af korn for at få dem væk fra afgrøderne. Vi andre kan også være glade, for det er et flot syn, når de kommer flyvende. Ikke mindst på grund af den særlige V-formation, de flyver i. Det gør de for at spare på kræfterne. Som små, kornfede cykelryttere ligger de i læ af hinanden og sparer faktisk op til 20 procent af deres energi på den måde.

Når en gås flyver, presses luften nemlig sammen under vingen og undslipper igen ved vingespidsen. Det skaber en kortvarig opstigende luftstrøm, som gåsen bliver båret af, og derfor giver det mening af lægge sig lige bag vingespidsen på gåsen foran. Som cykelrytterne skiftes de så til at tage den hårde tørn som forreste gås eller gase.

Der er god grund til at spare på kræfterne, for det er et langt stræk, de tager. Målinger har vist, at de klarer rejsen fra Danmark i ét hug – en distance på ofte mere end 3500 kilometer. Inden da har de allerede tilbagelagt flere tusinde kilometer, for Danmark er blot et mellemstop nordpå.

Det gælder også for mange andre trækfugle, fordi landet ligger som en kile ud fra Europa og er et naturligt stop. Mange fugle vælger samtidig at overvintre i de danske farvande, fordi de kun sjældent fryser til.

Der er optalt i alt cirka 3,6 millioner gæs i Europa. De er fordelt på 14 arter, hvoraf otte findes i Danmark. Kun tre af dem yngler her dog, nemlig grågåsen, canadagåsen og bramgåsen. I alt skyder jægere cirka 15.000 gæs om året i Danmark, og de er et populært bytte. Ikke bare fordi de er store og flotte, men fordi de er hurtige og sky – og derfor svære at få ram på.