Fuglenes lette rov af æbler kan gøres sværere

Æble-espalierer gør det nemt for fuglene at udvælge sig de bedste æbler. Inspireret af en kunstudstilling har Mette Østergaard og hendes mand nu skabt et alternativt fugleskræmsel lavet af rød-hvide plastbånd

Plastbånd trukket mellem to rækker æble-espalier holder måske fuglene på afstand. - Alle fotos: Mette Østergaard.
Plastbånd trukket mellem to rækker æble-espalier holder måske fuglene på afstand. - Alle fotos: Mette Østergaard. Foto: Mette Østergaard.

Æblesæsonen er skudt i gang med et par ugers forsinkelse i forhold til sidste år. Som et af de allertidligste æblesorter er Discovery først nu værd at sætte tænderne i. Smagen er dog som altid saftig-sød, og sprødheden kan høres. Dertil er skønheden påfaldende med hvidt æblekød og varme, røde æblekinder hele vejen rundt. Det giver ekstra point til den gode smagsoplevelse.

Vi har mange æblesorter i langstrakte æble-espalierer. Desværre har det vist sig, at espalieret har en særlig tiltrækningskraft på lækkersultne krager, råger og andre sorte fugle. De hakker i æblerne, endnu før de er modne!

Espalieret gør det nemt for fuglene, der mageligt kan sidde på de udspændte snore og stokke og udvælge sig de bedste æbler. Ofte falder æblerne til jorden, og fuglene kan fortsætte med at hakke i det næste æble i rækken. Det er vildt irriterende og totalt ødelæggende for æblerne!

Er der bare et lille hak i æblet, er næste gæst hvepsene, og de kan i løbet af en uge eller så udhule æblet, så der tilbage på grenen blot hænger et slunkent æble uden indmad. Nu skal det være slut med den slags unoder! Netop nu afprøver vi i haven en særlig form for fugleskræmsel.

Idéen kom til mig, da jeg tilfældigt gæstede en udendørs kunstudstilling langs kystvejen i Aarhus. Vi var kommet lidt for tidligt til en 60-årsfødselsdag på den nærliggende kro og fik øje på en række udstillede genstande langs kysten. Mange af værkerne havde afsæt i naturens materialer, men midtvejs stod noget meget anderledes.

Værket var cirkelformet, det var stort, måske 15 meter i diameter. Et rundt hus med luftige vægge af høje landmålerstokke i gult og rødt, placeret med en halv meters mellemrum. Taget var lige så luftigt og bestod af ret smalle metalbånd i flere farver, spændt tværs over fladen fra stok til stok. Helt klart et kunstværk, der lokker beskueren til at træde indenfor i rummet. Og hvilken forandring! Her var pågående lysglimt, reflekteret af de farvede bånd og sat i værk af en frisk brise fra Aarhusbugten.

Kunstudstilling i Aarhus denne sommer. Kunstneren bag værket er Zilvinas Kempinas, født i Plungé, Litauen, i 1969.
Kunstudstilling i Aarhus denne sommer. Kunstneren bag værket er Zilvinas Kempinas, født i Plungé, Litauen, i 1969. Foto: Mette Østergaard

Metalbåndenes vibreren fik brisen til at lyde som en orkan fra Vesterhavet. Alt sammen med en dramatisk dansk sommerhimmel som medspiller. Det var voldsomt fascinerende at opleve, men bestemt ikke et godt sted til længerevarende ophold, vel heller ikke for fugle?

Idéen var nem at overføre til havens tre lange rækker espalier, der løber parallelt med fem meters afstand. Stolperne er der jo allerede, så der skulle bare trækkes bånd på tværs mellem rækkerne. Det var en sag for min mand at klare, han holder meget af bygværker i haven.

De fine metalbånd i farver var nu ikke lige at finde i byggemarkedet, så han måtte nøjes med de rød-hvide plastbånd kendt fra politiets afspærringer og trafikuheld. Indrømmet, det kommer næppe på kunstudstilling, men ganske levende er det og med lyd, når det blæser. Vi viser det stolt frem som en slags land-art i haven. Indtil videre ser det ud til at virke godt mod indtrængen af irriterende fugle på æblerov.

Det gode ved et æble-espalier, og en af grundende til at vi plantede det i tidernes morgen, er, at æblerne sidder ganske godt fast, selvom det blæser. På espalier er der ingen lange frugtbærende grene, der kan suse omkring med vinden. Æblerne sidder tæt ind mod det faste æbleskelet, der er bundet op til espaliertråde og -stokke.

To æblesorter, der netop nu er modne i æble-espalieret, den røde Discovery og den gulgrønne Tyrrestrup.
To æblesorter, der netop nu er modne i æble-espalieret, den røde Discovery og den gulgrønne Tyrrestrup. Foto: Mette Østergaard

Da haven for 16 år siden blev anlagt, var der meget åbent og meget blæsende, nu er det knap så åbent, men vinden kan stadig være hård. Andre espalier-fordele er, at æblerne får masser af lys og dermed mere smag. Det skal også bemærkes, at æblerne er supernemme at plukke. Det sidste er vi, som det fremgår, ikke ene om at have opdaget!

Lige nu er foruden Discovery-æblet også Tyrrestrup modent i espalieret. Discovery er et nyere æble fra 1949 med engelsk afstamning, mens Tyrrestrup allerede var kendt i 1860, hvor det groede på herregården Tyrrestrup ved Horsens. Begge vokser og smager dejligt i 2015!