Fund af lille hulefisk skaber stor sensation

En blind art hulefisk har levet 20.000 år i ubemærkethed, men vender nu op og ned på biologernes viden

 Den lille art hulefisk, som er fundet i hulerne i Aachquelle i Tyskland, har levet helt ubemærket i 20.000 år. –
Den lille art hulefisk, som er fundet i hulerne i Aachquelle i Tyskland, har levet helt ubemærket i 20.000 år. – . Foto: Jasminca Behrmann-Godel/AFP/Scanpix.

Den er lille, næsten gennemsigtig og blind.

Selvom hulefisken i de underjordiske huler i kilden Aachquelle i den tyske delstat Baden-Württemberg ikke ser ud af meget, har den alligevel begejstret biologer verden over.

”Fisken er en sensation, for det er den første hulefisk, der er opdaget i Europa. Det er for øvrigt også den eneste hulefisk, vi kender, der lever så nordligt,” siger havbiolog Jasminca Behrmann-Godel, der er professor ved universitetet i byen Konstanz, til den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eksperter har hidtil formodet, at hulefisk, hvis de overhovedet fandtes i Europa, ikke ville leve nordligere end den 41. breddegrad, hvilket er så sydligt som byen Napoli i Italien.

Grunden til formodningen var, at staten Pennsylvania i USA, der netop ligger ved den 41. breddegrad, hidtil er det nordligste punkt, man har fundet hulefisk.

Joachim Kreiselmeier er manden, der står bag det sensationelle fund. Han arbejder til daglig med computere, men i fritiden er han hobbydykker.

Da han i 2015 dykkede i hulerne i Aachquelle, opdagede han, at han ikke var det eneste levende væsen i det kolde vand.

”Pludselig var der disse fisk. De så gennemsigtige ud i lyset fra min dykkerlampe, og deres blodårer skinnede igennem huden. Jeg har set noget lignende i Mexico, men aldrig her, og jeg vidste med det samme, at dette var noget ganske særligt,” siger han til magasinet Der Spiegel.

Han tog et billede af fiskene og sendte det til havbiolog Jasminca Behrmann-Godel.

Hun bad ham om at fange et par eksemplarer af fisken, men det tog noget tid, før det var muligt for ham at opfylde hendes ønske. For selv for meget rutinerede dykkere tager det mindst en time at komme hen til det sted i Aachquelle, hvor fisken findes. Man skal svømme hele vejen under vand imod en meget stærk strøm og samtidig finde vej igennem en kompliceret labyrint af gange og huler.

Men det lykkedes efter lang tid Joachim Kreiselmeier at fange fem eksemplarer og bringe dem til universitetet, hvor de blev udsat for en grundig undersøgelse.

Der findes ganske vist andre fisk i Europa, der tilbringer noget af deres levetid under jorden, men fisken i Aachquelle er den eneste, der lever hele livet i hulernes mørke.

Biologerne går ud fra, at hulefiskene har levet ubemærket i grotterne i cirka 20.000 år. Fiskene er i familie med arten smerling, og man tror, at de på et tidspunkt, mens de endnu var smerlinger, trængte ind i hulerne fra floden Donau. Set ud fra et evolutionistisk synspunkt er 20.000 år meget kort tid. Netop derfor er biologerne så begejstrede, for det er særligt at opleve, hvor hurtigt fisken har forandret sig og tilpasset sig livet i de underjordiske huler. Den er blevet blind og har i stedet med tiden udviklet større næsebor end smerlingerne, så den bedre kan lugte og opspore små organismer, som den spiser.

”Det, vi oplever her, kan beskrives som evolution live,” siger Jasminca Behrmann-Godel.

Hun formoder, at fisken før eller senere vil blive født helt uden øjne, fordi den ikke længere har brug for dem i de mørke huler.