Prøv avisen

Gå i kirke og bliv mindre deprimeret

Det er ikke tilfældigt, at det netop er i Danmark, der synes at være befolkningsflertal for øget grænsekontrol, skriver Kurt E. Larsen i en kirkeanalyse. Foto: .

Kirkegængere har færre depressive symptomer end mennesker, som ikke går i kirke

Det hjælper på humøret at gå i kirke, viser en undersøgelse. Desuden er sammenhængen mellem kun få depressive symptomer og kirkegang stærkere blandt dem, som har oplevet dødsfald i familien i det seneste år.

Det er kommet frem i en doktorafhandling, som Torgeir Sørensen har lavet ved Det teologiske Menighedsfakultet i Oslo og det religionpsykologiske center ved Sykehuset Innlandet i Brumunddal i Norge. Det oplyser det norske forskningssite forskning.no.

Et andet resultat er, at de, som ofte går i kirke, har et lavere blodtryk end dem, som ikke går helt så ofte. Sam-tidig har de, som sjældent går i kirke, et lavere blodtryk end dem, som aldrig går i kirke, siger Torgeir Sørensen.

LÆS OGSÅ:"Litteraturen er min katedral"

I alle analyserne er der taget hensyn til en række faktorer, som kan tænkes at påvirke de aktuelle sammenhænge.

Kvinder er generelt mere religiøst aktive end mænd. Men Torgeir Sørensen og hans samarbejdspartnere har observeret, at der er flere mænd, som søger Guds hjælp, når det er mindre end fem år siden, at de har fået en kræftdiagnose, sammenlignet med mænd, som har fået den samme diagnose for fem år siden eller mere.

En tilsvarende forskel finder de ikke hos kvinder.

Sammenhængen mellem kirkegang og et lavere niveau af depressive symptomer blandt mænd, som har oplevet dødsfald i nær familie, er også stærkere end blandt kvinder.