Haven er ikke aflyst!

Haven er smittefri zone, og her er masser af skønne og nyttige plantesysler at foretage sig nu. Der skal beskæres, klippes og forspires

Krokusflor i græsplæne. Skal man i haven, må man zigzagge sig frem. –
Krokusflor i græsplæne. Skal man i haven, må man zigzagge sig frem. – . Foto: Mette Østergaard.

Den netop forgange lørdag var martsdagen, vi alle havde sukket efter længe. Sol fra morgenstunden, og stormvejret havde lagt sig. Til gengæld stormede vi alle udenfor. Ud i haven, i landskabet, ud på stier og veje, på gåben, cykel, løbehjul og hest. Ud måtte vi bare uden andet ærinde end bare at suge den friske luft indenbords, røre benene, være til og for en stund tænke på andet end corona-smitte.

Min nabo Majbritt kørte en tur med græsslåmaskinen i lørdags på et mindre stykke af plænen. Hun havde spændt opsamleren bag på maskinen, og afklippet blev til årets første prægtige måltid for de 20 høns. Hønsene var ellevilde af begejstring, og det er stor fryd at betragte et sådant sceneri. Dagen derpå kan der tilmed hentes æg, hvor blommerne er blevet ekstra gule af alt det grønne!

Heldigvis er der masser af skønne og nyttige plantesysler at foretage sig nu, hvor alting uden for hjemmet er aflyst. Haven er ikke aflyst, tværtom kan vi, såfremt vejret ikke igen bliver helt umuligt, måske komme på forkant med forårets mange gøremål. Græsplænen trænger til at blive slået. Sidste år var første tur over plænen første april og forrige år 14. april. Alt er lidt for tidligt i år!

Men vi nyder løgblomsterne, der i den grad har fart på. I sidste uge blev jeg ganske betaget af græsplænen hos en af de unge familier. Den stod med frodigt græs, og ud over et stykke af plænen var med gavmild hånd drysset blå krokus. Det irgrønne græs og de forskellige blå krokusfarver kunne betragtes fra stuen i modlys. Det var så simpelt og så smukt. Jeg vil straks foreslå, at man dedikere et stykke af græsplænen til krokus. Husk det til september, bestil 100 krokusknolde, kast dem ud på plænen og prop dem i jorden!

Ved forspiring af tomatfrø, sås køkkenrullepapiret inklusiv frø.
Ved forspiring af tomatfrø, sås køkkenrullepapiret inklusiv frø. Foto: Mette Østergaard

Indendørs er det tid at så tomatfrø, så de kan forspire og være klar til udplantning omkring første maj i drivhuset. Jeg tager altid frø af de mest velsmagende tomatsorter og gemmer til det følgende år. Når frøene tages ud af tomaten, smøres de hen over et stykke køkkenrulle, og efter et par dage er papir og frø tørre. De gemmes i papirpose i en skuffe, til de skal forspires. Jeg har netop sået frøene, dvs jeg sår hele køkkenrullen med, lægger papiret hen over såjorden og drysser lidt jord over. Det giver masser af små kimplanter, der enkeltvis pottes op, når de har fået deres første rigtige blade. Der bliver altid ekstra planter, der kan foræres væk.

I år er jeg særligt spændt på nogle tomatfrø, jeg tog med hjem fra en tur til min niece i New York. Det var en sort-rød, blød og sød tomat, som bare smagte skønt i salaten. Det bliver spændende, om dens børn bliver lige så gode som moderen, det er jo ikke givet!

Lyset er vendt tilbage til vindueskarmene, og mange potteplanter kan have gavn af en ompotning i ny jord. Min novemberkaktus, der netop har givet et ekstra flor i vindueskarmen, skal pottes i ny jord. Man behøver ikke kører nogen steder for at finde pottejord. Find et muldvarpeskud og tag en bid af den lækre, gennemarbejdede muldvarpejord, bland det med komposterede løvblade og evt. lidt sand eller lecanødder. Fjern nogle af de gamle rødder på potteplanten, og genplant i den nye jord. Novemberkaktus skal resten af foråret stilles lyst og køligt indendøre. Til sommer kan den hænges ud i haven, måske i et træ på et lyst, let skygget sted og passes med vand og gødning.

Alle potteplanter kan have gavn af ny jord på denne årstid, og den anviste jordblanding vil de fleste potteplanter sætte stor pris på.