Gå på opdagelse i spansk kultur og historie

Tag med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser på en læserrejse langs Den Spanske Sølvrute den 4. maj til den 14. maj 2022

På denne læserrejse er arkitekturen i centrum, og deltagerne skal blandt andet se et palads i Sevilla samt universitet og de to domkirker i byen Salamanca.
På denne læserrejse er arkitekturen i centrum, og deltagerne skal blandt andet se et palads i Sevilla samt universitet og de to domkirker i byen Salamanca. Foto: Granada Kulturrejser

Spanien har en rig historie, og landet er præget af mange kulturlag: den romerske, arabiske, visigotiske og kristne kultur. På denne læserrejse kan deltagerne fordybe sig i landets fascinerende historie og se en række imponerende kulturminder fra de forskellige epoker, når de følger den gamle romerske handelsvej Sølvruten fra Sevilla i syd til Oviedo i nord.

Gennem et par tusinde år har mennesker benyttet denne vej og sat deres aftryk undervejs. Selv i dag er ruten vigtig, blandt andet for pilgrimme, som vælger denne mere fredelige vej til Santiago de Compostela. Læserrejsen byder på et spændende tværsnit gennem landet, og undervejs bliver der rig mulighed for at nyde den afvekslende natur.

Læserrejsen begynder i Andalusiens hovedstad, Sevilla. Det var herfra, romerne udskibede sølv og mineraler, som de havde transporteret ad Sølvruten fra minerne i nord. Efter en dag i Sevilla med besøg på mange kulturminder går rejsen mod nord, hvor der blandt andet bliver lejlighed til at smage de berømte skinker fra sortfodssvinene.

Den romerske fortid kommer i centrum i Mérida med utallige levn fra denne periode samt et interessant arkæologisk museum. Videre mod nord venter Cáceres, hvor især den arabiske kultur har sat mange spor. Den følgende dag bliver der blandt andet lejlighed til at gå et stykke på den oprindelige romerske vej.

Næste stop på rejsen er den elegante by Salamanca, som blandt andet har landets ældste universitet fra 1218. Efter denne oplevelse går turen igen på landet, hvor deltagerne skal besøge en kristen kirke med tydelig påvirkning fra arabisk arkitektur. Længere mod nord venter León med en meget smuk basilika fra det 11. århundrede samt gravkammeret for de første castilianske konger. Som en ekstra overraskelse er her også en bygning tegnet af Antoni Gaudí. Rejsen afsluttes i Oviedo, som var et vigtigt udgangspunkt for den kristne generobring. Foruden katedralen er den store attraktion her de præromanske bygninger fra omkring 900-tallet.