Gåden bag vores unikke fingeraftryk er måske løst

Gåden bag vores unikke fingeraftryk er måske løst
Foto: Nils-Johan Norenlind/Nordicphotos/Ritzau Scanpix.

De er så unikke, at mordgåder kan opklares på grund af dem. Og i dag kan kun ejeren åbne sin smartphone med et let tryk på startknappen. De fine streger på blommen af vores fingre udgør en personlig kode, men hvordan de bliver til, har været lidt af en gåde. Indtil nu.

For forskere har lavet den mest omfattende undersøgelse af menneskers fingeraftryk og gjort en ifølge dem overraskende opdagelse. Det skriver forskningsmediet Science Daily.

Det er selvfølgelig vores gener, der bestemmer, hvordan stregerne drejer og cirkler sig rundt i huden på fingrene. Men hvor man troede, det var hudens genetik, der stod bag, så viser det sig at være opskriften på vores lemmer, fremgår det af studiet, der netop er blevet præsenteret.

Det er kinesiske forskere, der står bag undersøgelsen, der skal gøre dem klogere på forbindelsen mellem vores gener og fænotyper, som er individets særlige fremtoning og egenskaber, som kan betragtes, måles og vejes.

De unikke aftryk på tæer og fingre begynder at tage form, når et foster i maven er blevet tre måneder. En teori har været, at vores fingeraftryk i sin tid skulle hjælpe os med at tage fat i og fornemme genstande, men hvordan de opstår har altså hidtil været en gåde.

Forskerne har undersøgt dna hos over 23.000 personer på tværs af etnicitet og lande. Og det blev klart, at længden af fingre afgør formen af fingeraftrykket. For eksempel har personer med hvirvel-formede aftryk længere lillefingre, end andre uden denne form.

”Vi ved ikke præcist, hvordan generne former fingeraftryk, men det ser ud til, at måden, vi vokser på, kan påvirke mønstrene i huden på fingerblommen,” siger Jinxi Li fra Fudan-universitetet i Shanghai og hovedforfatter på studiet.

Forskning i fingeraftryk kan blandt andet give mere viden om genetiske sygdomme som psoriasis og Downs syndrom.