Prøv avisen
Viden om verden

Gåden om zebraers striber kan være løst

Forskere har givet heste zebramønstrede dragter på for at undersøge, hvad der så sker. – Foto: Ritzau Scanpix

Forskere har givet heste dragter på for at finde ud af, hvorfor zebraer har striber. Svaret er lille og bevinget

Hvorfor har zebraer striber? Det spørgsmål har mennesket grublet over, måske siden dets første møde med det stribede savannedyr.

Hidtil har de fleste forskere gættet på, at striberne fungerer som en camouflage, der skal forvirre store rovdyr og undgå eksempelvis angreb fra løver. Lige som nogle sommerfugle har store ”øjne”, der skal skræmme større insektspisende dyr væk, og en særlig blæksprutte kan efterligne 15 farlige havdyr såsom en giftig søslange.

Zebraens striber skræmmer da også, men ikke de store rovdyr, snarere små, irriterende blodsugende bevingede væsner: Fluer.

Et hold forskere fra forskellige lande mener nemlig nu at have løst gåden om zebraens mystiske udseende.

Forskere fra universiteterne i engelske Bristol og amerikanske Californien har lavet et eksperiment med forskellige dragter, som de har lagt på heste for at se, hvad der sker, når de pludselig får sort-hvide striber på. Forsøget, der er beskrevet i det videnskabelige magasin Public Library of Science One, viser, at fluer, der normalt befinder sig i zebraers naturlige habitat, har udfordringer med at lande på heste med sort-hvide dragter på. Forskerne fandt simpelthen færre fluer på de zebraklædte heste.

Striberne forvirrer sandsynligvis fluernes øjne, forklarer den britiske forsker Martin How fra forskerholdet til det britiske medie The Evening Standard. Hans amerikanske kollega Tim Caro forklarer yderligere til The New York Times.

”Noget holder fluerne tilbage fra at lande på zebraen. Vi ved ikke hvad, men striberne påvirker dem tilsyneladende i sidste sekund, før de lander.”

Forskerne kan konstatere, at kontrasten mellem sort og hvid har en effekt på disse facetøjede fluers syn, der er afhængig af bevægelse. Forskerne vil fortsætte deres forsøg med dragter i forskellige mønstre for at blive sikre på, hvad der præcis sker, når fluerne ikke lander på zebraer.

Hvilken farve på zebraen kom så først? Er den sort med hvide striber eller hvid med sorte striber? Den gåde er blevet løst. I sin mors mave er den sort og får siden hvide striber på, inden den kommer til verden. Og hvorfor, det ved vi mere om nu!