Gamle huse anvendes på ny

Mange ældre danske ejendomme bevares og får nyt liv med helt nye funktioner og nye anvendelsesformer. Kun fantasien sætter grænser, skriver Peter Olesen i denne arkitekturklumme

TV 2's hovedsæde i Odense var før i tiden byens kvægtorv.
TV 2's hovedsæde i Odense var før i tiden byens kvægtorv. . Foto: Christian Ringbæk/Scanpix.

I Danmark er vi forholdsvis gode til at bevare og ikke bare rive ned. Der er masser af gode og kendte eksempler på, at gamle huse får nyt liv, nye funktioner og nye anvendelsesformer. Kun fantasien sætter grænser.

Hvorfor rive ned og bygge nyt, hvis det gamle har kvaliteter, som er gode at bevare, og som det er forholdsvis let at indrettet til nye formål? Og også selvom det måske ikke er helt let.

Ofte vil de gamle bygninger have så fast en plads i bybilledet, at mange vil savne dem, hvis de ikke bliver liggende. De indeholder rum, som vi sjældent vil kunne skabe på ny i dag.

Vi kender alle eksemplet med Kvægtorvet i Odense, der blev bygget om til TV 2's hovedsæde. TV 2-seere oplever det byggeri hver aften klokken 22, hvis de ser Nyhederne netop da.

Før stod her kvæg, nu laves her tv. Elegant omskabt af arkitekten Kristian Isager og beliggende behændigt centralt i Odense.

Samme Isager omskabte også nogle år før TV 2 Brandts Klædefabrik til Odenses store, imponerende og populære kultur- og kunsthus. Endnu mere centralt midt i den gamle by.

Et genialt træk at lade de flotte og rummelige bygninger stå og give dem nyt liv. Man ville aldrig have fået så rummelige sale, hvis man var begyndt forfra, og slet ikke det miljø med gader og gyder, som hele Brandts Klædefabrik er kendt for.

Aalborg har for få år siden indviet sit nye, store kulturhus i byens gamle kraftværk under navnet Kraftværket. Det er råt og flot og trækker mange folk til.

Heller ikke her ville man have fået det miljø og de kæmpe rum, hvis man havde revet ned og var begyndt forfra.

Horsens har sin gamle tobaksfabrik endnu, nu omskabt til kulturhus og bibliotek, mens Færchs gamle tobaksvilla i Holstebro er blevet til kunstmuseum.

Hjørring har indrettet et smukt kunstmuseum i sin gamle klædefabrik midt i byen. Klædefabrikken i Hellebæk er også taget i brug af forskellige firmaer i dag, ligesom bomuldsspinderiet i Thisted er blevet til boliger, og bomuldsspinderiet i Valby er blevet indkøbscenter.

Også gamle elværker har fundet nye anvendelsesformer. I Slagelse er elværket blevet musikhus ligesom i Holbæk, hvor byens elværk også er omdannet til musikhus.

Østre Gasværk i København er kendt af de fleste som et stort og fantastisk teaterrum indrettet i Martin Nyrops gamle gasbeholder. En genial idé fostret og realiseret af skuespilleren og teaterlederen Morten Grunwald.

Så er der kasernerne mange steder i landet. Mange kender Ridehuset i Aarhus, nabo til Musikhuset. Det er også et koncert- og kulturhus.

I Holbæk er det store, smukke kaserneanlæg omskabt til boliger indrettet i de gamle bygninger, og her er også blevet plads til et kæmpe fitness-center i den gamle ridehal. Østerbro Kaserne blev til boliger og indkøbscenter.

Alle har vi hørt om tragedien i vinter ved Krudttønden netop ved Østerbro Kaserne. Artillerivejens kaserne på Amager er blevet indlemmet i naboen Seruminstituttet.

Bådsmandsstrædes kaserne på Christianshavn kender vi også, den er blevet til Christiania. Og på samme Christianshavn finder vi Wildersgades kaserne indrettet til store andelsboliger.

I Fredericia har byens største boligselskab, Boligkontoret Fredericia, købt byens gamle borgerskole tæt ved havnen.

Den skal nu indrettes til ældreboliger med store højloftede vinduer. Hvilke andre boligbyggerier vil kunne byde på den luksus med lys og udsyn?

Også et par gamle toldkamre rundtomkring er indrettet på ny og til nye formål. Hack Kampmanns smukke toldkammer på Aarhus Havn er nu studenterhus, i Aarhus er Toldkammeret af samme arkitekt indrettet til flere forskellige formål, blandt andet med en stor foredragssal.

I Holbæk blev Toldkammeret vandrerhjem og spisehus.

Tekniske skoler rundtomkring i landet anvendes også på ny. I Allinge som bibliotek, i Kirke Hvalsø som spisehus.

Og jeg kan blive ved: Den Kongelige Porcelænsfabrik på Frederiksberg er blevet til boliger, CBS og butikker. Vandtårnet i Tønder til stolemuseum, Prinsens Palæ i København til Nationalmuseet, Eigtveds Pakhus i samme hovedstad til Udenrigsministerium. Nabobygningen Gammel Dok er i dag Dansk Arkitekturcenter og Statens Værksteder for Kunst, og tæt derved ligger et andet gammelt pakhus, der er blevet til Nordatlantens Brygge med blandt andet Restaurant Noma, Islands Ambassade og repræsentationslokaler for Grønland og Færøerne.

Også gamle siloer er blevet omskabt til boliger på Islands Brygge, og ved Carlsberg er det Kongens Bryghus.

Jeg havde vist ret i starten: Kun fantasien sætter grænser.

I Hellebæk i Nordsjælland er forskellige firmaer rykket ind i den gamle klædefabrik.
I Hellebæk i Nordsjælland er forskellige firmaer rykket ind i den gamle klædefabrik. Foto: Torben Christensen/Scanpix
Den gamle skole i Fredericia skal nu indrettes til ældreboliger med kæmpevinduer.
Den gamle skole i Fredericia skal nu indrettes til ældreboliger med kæmpevinduer. Foto: Peter Olesen