Prøv avisen

Georgiens Stalin-museum ændrer stil

Stalins sidste bastion er nu faldet. Det pompøse Stalin Museum, som er bygget rundt om den tidligere sovjetiske diktators fødehjem i byen Gori, skifter nu fra at hædre Stalin til at udstille hans forbrydelser. Her ses statuen af Stalin på byens torv. Foto: Ota Tiefenböck.

Museet for den sovjetiske diktator i den georgiske by Gori har hidtil glorificeret Stalin, men nu skal museet i stedet udstille hans forbrydelser og grusomheder

Ingen hylder Stalin mere, og Stalins georgiske fødeby, Gori, vil heller ikke mere. Gori var ellers i mange år den eneste by i de tidligere sovjetiske republikker, som havde en kæmpemæssig statue af den tidligere diktator stående på byens torv, og byen har et stort museum, som glorificerer Stalin og hans gerninger.

Men nu er det slut. I 2010 blev statuen fjernet, og i denne måned besluttede det georgiske kulturministerium at omdanne byens pompøse Stalin Museum fra at hylde Stalin til at udstille de grusomheder, Stalin begik i tiden fra 1922 til 1953, hvor han var Sovjetunionens øverste leder.

LÆS OGSÅ: Sovjet-arkitektur i Berlin

Museet var ellers den sidste bastion, hvor udenlandske turister kom for at få sig en surrealistisk oplevelse af den for mange uforståelige dyrkelse af Stalin, og hvor Stalins beundrere kunne få afløb for deres fascination af diktatoren. I mange år har betonkommunisterne fra det tidligere Sovjetunionen da også strømmet til for at beundre deres helt og havde hvert år på Stalins fødselsdag den 18. december arrangeret en mindre mindedemonstration.

Men ifølge den georgiske kulturminister, Nicoloz Rurua, er et museum, som hylder et menneske med mange menneskers liv på samvittigheden, heriblandt mange georgiere, et levn fra landets sovjetiske totalitarisme og ikke længere forenelig med moderne Georgien. Derfor skal museet ændre stil og fremover være et mindested, som dokumenterer og udstiller Stalins forbrydelser.

Georgien vil gerne vil lægge afstand til landets sovjetiske fortid, og behovet for at bryde med fortiden er ikke blevet mindre aktuelt efter landets korte krig med Rusland i 2008 om den georgiske provins Sydossetien, hvor Gori blev beskudt af russiske tropper. Derfor har den georgiske regering i løbet af de seneste år systematisk fjernet mindesmærker, som forbinder Georgien med tiden under Sovjetunionen, og her stod Stalin-museet højt på listen.Det er dog ikke alle i Gori, der er enige i den georgiske regerings beslutning. Mange ser fortsat Stalin som en dygtig militærleder, hvis beslutsomhed og strategiske tankegang var afgørende for Anden Verdenskrigs udfald.Der er ikke nogen tvivl om, at Stalin har mange menneskers liv på sin samvittighed, men han har også gjort meget godt for sit land, især under Anden Verdenskrig, siger omviser på museet Larisa Kozol Dzirkishlishvili.

Stalin Museum ligger centralt placeret i Gori, omgivet af en mindepark. Det blev grundlagt i 1937 i det lille hus, hvor Stalin blev født i 1878. Først i 1957 blev et pompøst marmorpalads bygget rundt om huset og gav museet sin nuværende form og prangende udformning. Museet disponerer over den største samling af Stalins personlige ejendele. Besøgende kan også se diktatorens dødsmaske og hans personlige togvogn, som er placeret i parken ved siden af museet. Stalin var bange for at flyve og benyttede sin luksuriøse togvogn til at blive transporteret rundt i, heriblandt til Jalta-konferencen, som ved afslutningen af Anden Verdenskrig fastlagde de europæiske grænser og interesseområder.

Det skønnes, at Stalin har mange millioner menneskers liv på sin samvittighed, da han med hård hånd udryddede sine politiske modstandere og anderledes tænkende. Derudover havde han beordret flere etniske gruppers tvangsforflytning til arbejdslejre i Centralasien, blandt andre tjetjenere, tatarer og Volga-tyskere. Det er blandt andet disse forbrydelser, museet frem over skal dokumentere og vise sine besøgende.