Giv januar lidt kulør med en tallerken fuld af citrusfrugter

Denne uges opskrift er en citrussalat med belugalinser og friske urter

Denne salat indeholder belugalinser, og dem skal vi spise flere af, lyder det i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet. Bælgfrugter er nemlig en klimavenlig "superføde".
Denne salat indeholder belugalinser, og dem skal vi spise flere af, lyder det i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet. Bælgfrugter er nemlig en klimavenlig "superføde". . Foto: Lærke Schmidt Fallesen.

Det er et ganske udbredt husmorråd, at c-vitamin kan afværge forkølelse. Drik et glas appelsinjuice, sæt tænderne i en citron eller en grapefrugt, lyder den folkelige vejledning, når næsen begynder at løbe eller ømheden breder sig i halsen. 

I dag er den målrettede indsats givetvis mindre udbredt, men som barn af 1990'erne husker jeg ovenikøbet, at sure c-vitaminpiller blev serveret før morgenmaden som forebyggelse af forkølelse i de kolde måneder. Ved tydelig optræk til snue blev der yderligere suppleret med varm hyldebærsuppe eller en rå rødbedesalat, der farvede munden mørklilla rundt om spisebordet.

At det specifikke vitamin er et mirakelmiddel mod forkølelse, er dog ifølge fagpersoner en sejlivet skrøne. Det bekræfter artikler på blandt andet netdoktor.dk og videnskab.dk. De c-vitaminholdige fødevarer er uden tvivl sunde at indtage, men altså ingen akutkur mod vinterens vira.

Alligevel mærker jeg fortsat trangen til at fylde kurven med citrusfrugter, så snart immunforsvaret er en smule på overarbejde. Og selvom det ikke nødvendigvis afværger en dag i sengen, løfter det uden tvivl humøret, når skrællen pilles af og den friske, syrlige aroma breder sig. Det skal man nu heller ikke kimse ad, her hvor vi kun er lidt mere end halvvejs gennem vinteren. 

I indeværende uge markeredes for eksempel "Blue Monday" (blå mandag), der modsat konfirmandernes festlige andendag, beror på en noget mere nedtrykkende præmis. 

Den er opfundet af det hedengangne, britiske rejseselskab "Sky Travel", der bad en pensioneret professor fra Cardiff universitetet om at udtænke en regnemodel, der kunne udregne den mest deprimerende dag på året. Mange har senere sået tvivl om den matematiske formels reelle gyldighed, men uanset om regnemodellen holder stik eller ej, er det nok et fåtal af beboerne på den nordlige halvkugle, der synes, at den tredje mandag i januar er årets mest opløftende dag. Det samme gælder i øvrigt nok også den tredje lørdag i januar, men måske den kan blive lidt sjovere med citrussalat på tallerkenen?