Prøv avisen

Giv mig blues, hård rock, jazz og klassisk

Nu må de ikke lukke flere biblioteker. Det er jo på biblioteket, man snubler over den bog, som man ikke var på jagt efter. Det er også her, børn bliver forført ind i bøgernes verden, siger lektor og cand.theol. Leif Andersen. – Foto: Leif Tuxen.

Det gør ondt at høre på popmusik, siger kommende søndagsordet-skribent i Kristeligt Dagblad, lektor, cand.theol. Leif Andersen. Hans seneste koncertoplevelse var med det kristne band Hymns from Nineveh

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er den japanske forfatter Haruki Murakamis 1Q84-triologi. Den består af en række fortællinger, som ligger side om side. For eksempel er der en pige, som træder ud på en motorvejsbro, og uden at vide det træder hun ind i en anden verden, hvor alt er anderledes: Naturlovene, måden, der skrives romaner på, og så videre.

Det er en syret handling, og magisk realisme. Man bliver helt svimmel af at læse Haruki Murakami. Han gør en masse, man traditionelt ikke må i en roman.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det kunne være A.S. Byatts Børnenes Bog. Det er en slægtsroman, der foregår i England omkring år 1900. Den handler om en meget litterær familie, hvor moderen er børnebogsforfatter. Hun har også et meget litterært forhold til sine egne børn. Hun fortrænger, hvordan de reelt har det og digter i stedet deres liv om til spændende fortællinger.

Når den gjorde så stort et indtryk, er det, fordi jeg nogle gange bliver i tvivl om, hvorvidt jeg har forstået Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Jeg har tænkt, at det er noget med, at man skal være hjælpeløs eller tillidsfuld som et barn.

LÆS OGSÅ:Musik ligger i forlængelse af underbevidstheden

Men da jeg læste Børnenes Bog kom jeg til at tænke på, at Jesus måske også mente, at børn er klogere end voksne på det, som virkelig betyder noget. At visdom er noget, vi mister, efterhånden som vi bliver ældre.

Af forældre kan bogen også læses både som en inspiration og en advarsel.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg vil gerne anbefale Edvard Munch-udstillingen, som kan ses på ARoS i Aarhus indtil den 17. februar. Den har jeg set flere gange.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Poul Hoffmans Moses-trilogi. Jeg læste den, da jeg var en stor dreng, og den fik mig til at tænke på, at jeg også gerne ville skrive.

Den åbnede nogle af de bibelske tekster for mig, og koblingen mellem det fornemme sprog og tilliden til Bibelen gjorde stort indtryk på mig. Den var med til at knytte den bibelske verden og nutidens sprogverden sammen.

De bibelske romaner, som jeg ellers har læst, har stort set alle været uden bid, men Moses-trilogien har både bid og en lille smule vanvid.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det var med det kristne band Hymns from Nineveh i DR Koncerthuset. Det var fedt.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Nu må de ikke lukke flere biblioteker. Det er jo på biblioteket, man snubler over den bog, som man ikke var på jagt efter. Det er også her, børn bliver forført ind i bøgernes verden.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Popmusik. Det gør ondt at høre på det. Giv mig blues, hård rock, jazz og klassisk.