Glamping er det nye camping

Danskerne vil ud i naturen uden at gå på kompromis med komforten. Glamping, der kommer af ”glamours camping”, er efterhånden kommet på mange danskeres læber. Her kombineres velkendte oplevelser i det fri tæt på naturen med luksusfaciliteter og en blød seng at sove i

Under corona-nedlukningerne tog mange danskere ud i naturen og tog blandt andet på glamping, hvor man kombinerer oplevelser i naturen med behagelige rammer og komfort. Her ses et luksustelt i Thorséng ud til Svendborgsund.
Under corona-nedlukningerne tog mange danskere ud i naturen og tog blandt andet på glamping, hvor man kombinerer oplevelser i naturen med behagelige rammer og komfort. Her ses et luksustelt i Thorséng ud til Svendborgsund. Foto: Owayy.

Camping har længe stået højt på listen over foretrukne ferieformer hos danskerne. Nemt og bekvemt kan man komme afsted, og prisen er i mange tilfælde overkommelig. Men i længden bliver campingvognen måske for trang, den sædvanlige campingplads for kedelig eller støjende, og køreturen til destinationen for lang.

Da landet første gang blev lukket ned i marts 2020, måtte danskerne finde alternative ferieformer og søge oplevelser i deres eget land i stedet for i udlandet. Her tog glamping for alvor fart, og fænomenet, der kombinerer naturoplevelser med komfortable rammer såsom en blød seng, har givet den traditionelle camping en gevaldig overhaling indenom.

Coronakrisen har medvirket til, at behovene er ændret, og glamping efterhånden er blevet det nye camping. Og nu, hvor coronakrisen efterhånden er fortid, ser det ikke ud til, at glamping er et afsluttet kapitel i danmarkshistorien.

Interessen for glamping kan også mærkes hos Mette Vilstrup, der siden 2018 har inviteret gæster indenfor i The Funky Forest midt i skoven i østjyske Langå i et idyllisk trætopshus. Det var en rejse til Mellemamerika, der gav hende idéen til at give danskerne en anderledes og unik oplevelse i naturen. Samtidig var hun opsat på, at det skulle være komfortabelt.

I The Funky Forest kan man som gæst sove midt i trætoppene og nyde godt af stedets økologiske morgenmad, gulvvarme og kvalitetssenge og samtidig booke tid til retreats inden for naturlig sundhed.

Mette Vilstrup kendte ikke til fænomenet glamping, da hun og hendes mand startede deres projekt, men de fangede et behov i tiden, og da coronaen ramte Danmark, og landet blev lukket ned, mærkede de også den øgede opmærksomhed. Folk ville være for dem selv uden for mange restriktioner. På samme tid ønskede de bekvemmelighed og selvforkælelse. Det hele skulle være lidt ekstra godt. Denne lyst har danskerne stadig, fornemmer Mette Vilstrup, som kan se ind i et efterår, hvor kalenderen er helt fyldt:

”Vi har kun få datoer tilbage i december, og allerede nu kan jeg se bookinger i marts, april og maj næste år.”

Det er ikke kun hos Mette Vilstrup i Langå, at der er stigende efterspørgsel. Hos Owayy, der samler værter for glamping i hele landet og i Norden, er kalenderen for resten af året ligeledes stort set booket op. Ifølge medstifter og administrerende direktør Magnus Schou kan de, ligesom Mette Vilstrup, se bookinger allerede ind i det nye år.

En af de mange danskere, som har benyttet sig af den nye trend, er 52-årige Jes Nørgaard, der har været på glamping i Nyborg med sin kone. Selv har de camperet i mange år, men de trængte til at prøve en anden ferieform.

”Vi har altid haft campingvogn. Vi har været fastliggere i syv-otte år, og det har vi elsket, men nu ville vi prøve noget andet. Glamping var en anderledes måde at holde fri på, og det var meget mere afslappet. Man kom helt ned i gear på en anden måde, end vi er vant til,” siger Jes Nørgaard.

Parret ejer en gård, der huser flere dyr, som deres ferier ofte har skullet planlægges ud fra. Derfor er glamping en ferieform, der er nem at planlægge og gå til. Deres oplevelse har været så god, at de nu overvejer at give deres døtre en tur.

Glamping er næste ”evolutionære” skridt på den velkendte campingferie, som vi kender den fra vores forældre og bedsteforældre. Det vurderer fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, som påpeger, at det, at mennesket nu vil ud og mærke naturen og lægge mobiltelefonen væk, er et tidstypisk træk, som harmonerer med den spirituelle livstilgang, vi ser i dag:

”Der er kommet en opdragelseseffekt inden for turisme. Vi vil have bæredygtighed, gåture og naturen i nærheden samtidig med en god seng at sove i. Glamping viser en tendens hos mennesket om, at ferie for os mere handler om, at det skal være kvalitet frem for kvantitet. Vi vil gå fra mere til bedre. Den klassiske campingferie lugter for meget af pommes frites og plasticdug. Moderne mennesker vil hele vejen rundt, og de går op i, hvordan det føles, lugter og smager – og lige nu skal det smage og lugte af luksus, ro og natur.”

Anne Skare Nielsen tror også, at glamping er kommet for at blive:

”Folk har en forventning om, at lignende pandemier som corona kan ske igen. Mange er af den opfattelse, at gør vi, som vi plejer, går det galt. Det har skubbet på mange steder. Man har også set eksempler på, at konference- og erhvervslivet har fået et behov for at rykke ud af de store møderum og ud i det fri. Ligesom den almene dansker vil tage deres forbehold, vil de store virksomheder tage deres, også for deres ansigt udadtil.”