Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Gode råd fra oldfruen

Man skal holde rent og ikke gøre rent skriver Grethe Henriksen i sin bog Oldfruens husholdningsråd, hvor der også er gode råd om, hvordan man holder gulve, brændeovne, komfurer og køleskabe rene.

Lille bog med rengøringstip, der kan mindske forbruget af de mere skrappe og miljøskadelige rengøringsmidler

Det er oldfruens mening, og oldfruen er i dette tilfælde Grethe Henriksen, der har været oldfrue på både Marienborg og Gråsten Slot. Hun har nu skrevet en lille bog med alle de gode råd, hun har praktiseret og samlet op undervejs gennem alle årene. Titlen er ”Oldfruens husholdningsråd”.

Grethe Henriksen flyttede i 1983 til Marienborg, statsministerens landsted nord for København. Her var hendes mand slotsgartner, og selv blev hun med tiden en højt skattet oldfrue, der både stod for at holde stedet rent og også i mange år arrangerede selskaber for landets politikere.

Senere gik turen til det sønderjyske, hvor Grethe Henriksen blev oldfrue på Gråsten Slot i de år, hvor dronning Ingrid opholdt sig meget på stedet og hver sommer samlede familien omkring sig. Bogen er fyldt med råd fra Grethe Henriksens arbejdsliv, et af dem er at læse på forsiden, ”Man skal holde rent og ikke gøre rent”.

Og så er der ellers alskens tip til, hvordan man holder gulve, brændeovne, komfurer og køleskabe rene. Og hvordan man mindsker røglugten fra et værelse - både fra tobak og fra brændeovne - og meget andet.

En finurlig lille bog, som måske kan være med til at formindske forbruget af de mere skrappe og miljøskadelige rengøringsmidler rundtom i husholdningerne.