Frem med fiskestangen – Øresund er fuld af sild

Lige nu er der rig lejlighed til at lande øresundssild. Husk rigeligt med smør, når de skal på panden

En ferm sportsfisker kan fange 3-400 sild i løbet af en dag på Øresund. Og det kommer ikke til at påvirke bestanden, fortæller marinbiolog Jens Peder Jeppesen. Modelfoto.
En ferm sportsfisker kan fange 3-400 sild i løbet af en dag på Øresund. Og det kommer ikke til at påvirke bestanden, fortæller marinbiolog Jens Peder Jeppesen. Modelfoto.

Engang var den hjørnestenen i Danmarks nationaløkonomi: Øresundssilden. Det fortælles, at sildestimerne i 1500- tallet stod så tæt, at en lanse blev stående opret, når man plantede den i stimen.

I dag må silden nøjes med at være en udbredt delikatesse på det danske frokostbord. Og karrysilden er yderst sjældent fanget i Øresund, men som oftest i store trawlere ud for Island. Sild er der ellers fortsat masser af i Øresund, hvor den netop i disse dage søger hen for at gyde, fortæller marinbiolog og chef for Øresundsakvariet ved Københavns Universitet Jens Peder Jeppesen.

”Øresundssilden har det fantastisk godt. Sidste efterår var der sildestimer så store, som jeg aldrig har set før. Det skyldes muligvis, at tidligere tiders alt for effektive not- og trawlfiskeri efter silden i Nordsøen og Kattegat er blevet mindre intensivt, hvilket har genskabt et sundt bund- og havmiljø for fisk og andet dyreliv. Sildens største udfordring er det stigende antal havpattedyr såsom gråsæler og spættede sæler,” siger Jens Peder Jeppesen.

Han fortæller, hvordan sildestimer fra Kattegat og Skagerrak følger strømmen ned langs den svenske vestkyst, inden de presses gennem Øresundstragten, hvor de virkelig kommer hinanden ved. Lige nu er de fede, gydende sild fyldt med rogn særligt velegnede til fangst, som topper i de kommende måneder. Og mens den kommercielle sildefangst er rykket ud i Nordsøen, er der rig lejlighed til at lande øresundssild for sports- og lystfiskere.

”En ferm sportsfisker kan fange 3-400 sild i løbet af en dag på Øresund. Der er fuldt hus hver gang. Og det kommer ikke til at påvirke bestanden,” forsikrer Jens Peder Jeppesen.

Så er der blot tilbage at tænde for komfuret, smide den fede fisk på panden i rigeligt med smør og nyde den spise, uden hvilken København ikke havde været København og Danmark ikke Danmark.

Sildene på billedet er fanget, men når sildestimerne trækker gennem Øresund på denne tid af året, står de omtrent lige så tæt. -
Sildene på billedet er fanget, men når sildestimerne trækker gennem Øresund på denne tid af året, står de omtrent lige så tæt. - Foto: Steffen Ortmann/Scanpix