Gør klar til julens fede sukkerchok

Småkager er indbegrebet af den alt for søde og fede juletid. For sukker og fedt er, hvad der binder julen sammen – i det mindste på bordet

Kardemomme og revet citronskal er med til at give kardemommekagerne deres delikate smag, og de skal være ganske flade. – Foto: Bjarne Nørum.
Kardemomme og revet citronskal er med til at give kardemommekagerne deres delikate smag, og de skal være ganske flade. – Foto: Bjarne Nørum.

Jeg var godt oppe i 20’erne, før jeg tænkte, at det var tid til at liste opskrifterne på julens småkager ud af mor. Det var samtidig der, hvor jeg begyndte at holde igen, når den indbydende julebag blev budt rundt. Jeg ved ikke, hvad jeg havde tænkt, at småkager var tilberedt af. Men det var noget af en øjenåbner at finde ud af, at julens lækkerier stort set kun består af fedtstof og sukker i forskellige former – og måske tilsat lidt revet citronskal og krydderier.

Hjemme i det vestjyske var en af julens traditioner ellers, at hele børneflokken sad bænket om køkkenbordet, hvor alle ledige hænder var i sving – og det gjaldt særligt, når de uendelige mængder af pebernødder skulle produceres i noget, der nærmest var af industrielt omfang. Her blev der ikke kun prøvesmagt af de friskbagte småkager. Det var nærmest en uskreven regel, at man gerne måtte spise det sidste lille stykke dej i rullen, der alligevel ikke var stort nok til en hel småkage.

Men det er ikke kun småkager og konfekt, der giver en omgang sukkerchok. Det gælder også dadler, som efter et kig i det lokale supermarked har et sukkerindhold på mellem 36 og 52 procent.

Også selve julemiddagen sætter sig på sidebenene. En ting er stegen – om det er gås, and, gris eller okse. Noget andet er tilbehøret. De brunede kartofler får deres juleglans takket være rigeligt med smør og sukker på panden. Og tro endelig ikke, at den lune rødkål trækker i den modsatte retning. Er kålen af den såkaldte herregårdsmodel fra Beauvais, så er den sødet så meget, at sukker udgør 36 procent af næringsindholdet, som det så klinisk står beskrevet på listen over ingredienser på den hvide plasticspand.

Her i det britiske er det søde ikke så udbredt i julemiddagen – lige bortset fra tranebærsovsen. Til gengæld er supermarkederne fyldt med glas med afsmeltet gåsefedt, som skal sikre, at de bagte kartofler er ekstra gode.

Med andre ord er det med god grund, at vi her i den søde juletid synger, at ”Lænkehunden selv får dobbelt sul”. Det vigtige ord er ”selv”, for hunden bliver jo blot lige så velfodret som os andre.

Og i den ånd kommer her opskriften på gode kardemommekager, som altid er et hit med deres delikate smag.