Grå er det nye sort: Flere kvinder omfavner deres grå hår

Både i Hollywood og herhjemme vælger flere kvinder at lade de grå hår stå. Det er en protest, siger medieforsker

Flere og flere kvinder som den 40-årige influencer Mette Marie Lei Lange er begyndt at omfavne deres grå hårfarve. – Privatfoto.
Flere og flere kvinder som den 40-årige influencer Mette Marie Lei Lange er begyndt at omfavne deres grå hårfarve. – Privatfoto.

Gråt hår har længe været et tegn på alderdom – og noget, der skulle bekæmpes med alt fra kosttilskud og pincet til brintoverilte. For de fleste forholder det sig stadig sådan, at mængden af grå hårstrå tiltager i takt med alderen. Det nye er så, at det ikke længere anses som strengt nødvendigt at kamuflere dem. Faktisk er det blevet decideret moderne at være grå på toppen. I hvert fald kan Hollywood-skuespillerinder som Jane Fonda og Andie MacDowell spottes på den røde løber med gråt hår. Det samme kunne man ane på kronprinsesse Marys hårpragt til Folketingets åbning for et par uger siden.

Og så er der 40-årige Mette Marie Lei Lange. Hun er influencer, hvilket betyder, at hun blandt andet laver reklame i samarbejde med bestemte virksomheder på det sociale medie Instagram, hvor hun har 64.000 følgere. Det er knap 20 år siden, hun første gang fik sig en grå overraskelse i spejlet, og herefter fulgte godt to årtier med hyppige hårfarvninger. Men blot et par uger efter seneste frisørbesøg følte hun altid, at hun ikke længere lignede sig selv.

”Det irriterede mig, at jeg behøvede en frisør for at kunne identificere mig med mit udseende. Og til sidst besluttede jeg, at i stedet for hele tiden at ændre min hårfarve ville jeg hellere ændre mit selvbillede.”

Allerede inden coronakrisen havde Mette Marie Lei Lange besluttet, at hun ville lade sin naturlige hårfarve vokse ud. At frisørerne så ad flere omgange holdt lukket, blev måske alligevel et skub i den grå retning.

Sådan fungerede det i hvert fald for mange danskere, fortæller den 71-årige frisør Gun-Britt Zeller, der ejer frisørsalonen Gun-Britt Coiffure i København. Hun har bemærket, at markant flere kunder hver dag besøger hendes salon for at få råd til pleje af gråt hår såvel som deciderede grå hårfarvninger.

”Jeg tror, mange så corona som en anledning til at begynde at gøre noget andet, end man plejer – også med deres hår,” siger hun.

Det hører i øvrigt til historien, at Gun-Britt Zeller selv er gråhåret. Det har hun været i 22 år, og hun mærker tydeligt, at indstillingen til gråt hår i det tidsrum har ændret sig.

”Dengang jeg fik gråt hår, fik folk et chok. Ikke mindst fordi jeg er i det fag, jeg er. Kunne man virkelig lade sit hår være gråt som frisør? Så jeg tror også, jeg selv har været med til at vise, at det kan man godt,” siger hun.

I medierne har ”den distingverede gråhårede mand” – en såkaldt silver fox – længe været en kendt figur. Den nye dille med gråt hår kan måske betyde, at skønhedsidealet for kvinder – der ellers er temmelig snævert – bliver tilsvarende udvidet. Det fortæller professor og medieforsker Anne Jerslev, der ved Københavns Universitet forsker i repræsentationer af ældre kvinder i medierne.

”Jeg ser moden med gråt hår som en protest mod den evindelige ungdommeliggørelse og fortællingen om, at kvinder kun har værdi, hvis de er unge. Og som en hyldest til den historie, der ligger i det ældre ansigt og det grå hår – en historie om levet liv,” siger hun.

Men faktisk behøver man ikke nødvendigvis at være specielt gammel for at have grå hår, og det er en vigtig pointe, minder Mette Marie Lei Lange om:

”Det kan sagtens være et tilvalg. Jeg går stadig op i mit udseende, så det er ikke, fordi jeg lader stå til og er gået ’fuldstændig fodformet’. Jeg lader også mine grå hår være, fordi jeg synes, det ser flot ud,” siger hun.

Og her på falderebet har Anne Jerslev lige – i ægte forskerstil – en indskydelse i den pessimistiske boldgade.

”Som sagt er det grå hår kommet på mode. Og det, vi ved om mode, er, at den skifter hele tiden,” siger hun.