Lørdagsmad: Græskar er meget andet end lysende ansigter

Vær modig og lad souffléen rejse sig majestætisk i ovnen og giv den kulør og smag med et af sæsonens gode produkter – græskar

Græskar og gedeost giver smag og kulør til denne efterårssoufflé.
Græskar og gedeost giver smag og kulør til denne efterårssoufflé. Foto: Bjarne Nørum.

Uanset hvor hyggelig eller uhyggelig den netop overståede halloween er, så er dagen også blevet synonym med græskar.

Men det uhyggelige ved halloween er det enorme madspild, som følger med traditionen, hvor der skæres ansigter ud af græskar, som så oplyses med fyrfadslys.

I Storbritannien sælges der omkring 24 millioner græskar til halloween, og det er de færreste, der bruger frugtkødet fra de store orange af slagsen til indbydende mad.

Udbuddet af græskar er stort, og det behøver ikke at være orange udvendigt for at have den rette farve indvendigt, for det er ofte de små varianter som hokkaidogræskar, der egner sig bedst til madlavning.

I køkkenet er græskar en alsidig frugt, for græskar er teknisk set frugter og ikke grøntsager, og de kan bruges i alt fra kager over ovnbagt tilbehør til en fantastisk risotto for blot at nævne nogle af mulighederne.

Men i dagens lørdagsmad kaster vi os over souffléen, hvor succesen netop står og falder med, om retten rejser sig i ovnen – og ikke synker sammen, når den tages ud.

Og jeg har oplevet begge dele med samme opskrift, som er fra kogebogen ”Plenty” af kokken Yotam Ottolenghi, som også er udgivet på dansk. Men selv hvis souffléen ikke rejser sig som planlagt, er den stadig velsmagende.