Grøn chokoladekage blev et uventet hit for Kristeligt Dagblads journalist

Kombinationen af en kage bagt på squash, chokolade og kakao er perfekt til grå efterårsdage

Grøn chokoladekage blev et uventet hit for Kristeligt Dagblads journalist
Foto: Else Marie Nygaard.

Det er høsttid. Forleden kom jeg forbi en papkasse, som var sat ud til vejen fyldt med Victoria-blommer og grønne æbler, som viste sig at være Filippa. ”Tag bare, men tjek for orm,” stod der på et lille skilt.

Min mor bidrog til følelsen af høststemningen, da hun slæbte nogle kilo velsmagende æbler fra Vendsyssel til Vanløse.

”Det er dem fra træet bagerst i haven,” sagde hun, og det er godt nok ikke navnet på en æblesort, men med den introduktion vidste jeg, hvilken velsmag, der ventede. En del af æblerne blev til næste dags dessert: Gammeldags rå revet æblekage, som slår det meste, når æblerne er gode.

Og inde på avisens redaktion bidrog kollega og haveskribent Lise Kabell Søgaards til oplevelsen af høsttid, da hun kom slæbende med velvoksne squash fra den midtsjællandske muld. Gavmildt delte hun ud af overfloden fra den velbeskrevne køkkenhave. Her var squash så store, at de kunne bruges som slagvåben. I dag skal det handle om netop squash, som også går under navnet courgetter og zucchini.

Kageopskrifter har det med at finde deres egne sære veje mellem bageglade mennesker. Dagens opskrift er et eksempel på det. Kager kan smage så godt, at man, foruden at bede om et stykke mere, beder om opskriften. Det er på den måde, at denne opskrift er havnet i min samling.

Faktisk stejlede mine hjemlige smagsdommere, da jeg første gang fortalte, at jeg ville bage en chokolade-squashkage. Der var kombinationen af grøntsag og chokolade, som gjorde dem skeptiske. Men den her svampede chokoladekage - uden æg  - er svær at stå for. Man skal bage den dagen før, man vil servere den og stille den på køl. Og husk kagegafler.