Lørdagsmad: Grøn mad som mætter

Der er masser af smag i dagens ret, der er enkel at tilberede

Selv børn kan glæde sig til denne grønne ret, ikke mindst hvis der er kælet for smagene og nybagt brød og smør til. De søde kartofler skal krydres og bages i ovnen, inden de kommer i retten, som har en fyldig og cremet sovs. – Fotos fra bogen ”Hverdags vegetar”.
Selv børn kan glæde sig til denne grønne ret, ikke mindst hvis der er kælet for smagene og nybagt brød og smør til. De søde kartofler skal krydres og bages i ovnen, inden de kommer i retten, som har en fyldig og cremet sovs. – Fotos fra bogen ”Hverdags vegetar”.

Hvad er et godt måltid? Hjemme hos os har vi, hvad man kan kalde klokken 22-testen, og den test skal aftensmaden helst bestå.

Min mand fortæller gerne om de dage i kollektivet i Aarhus tilbage i fattig-1980’erne, hvor der blev serveret vandgrød og kompot af nedfaldsæbler fra havens gamle træer. Gryderne blev tomme, men ud på aftenen var der en del trafik i kollektivets køkken, hvor sultne unge mænd forsøgte at stille sulten efter et aftensmåltid, som var vegetarisk, men ikke mættende. Vandgrøden bestod ikke klokken 22-testen.

Dagens grønne ret består klokken 22-testen. Den er hentet fra Ditte Ingemanns inspirerende bog ”Hverdagsvegetar”. Hun er en flittig kogebogsforfatter og en af landets mest rutinerede opskriftsudviklere, når det gælder det grønne køkken. Nogle vil måske kende hende fra Instagram, hvor hun har 190.000 følgere.

I den nye kogebog har hun samlet 80 retter og har fokus på mætheden. Det tema går igen i ”Valdemarsro – Grøn aftensmad”, som udkommer senere på måneden. Her er tale om en grundbog i det grønne køkken skrevet af Ann-Christine Hellerup Brandt.

En veninde skulle spise med, da vi forleden skulle se, om dagens gryderet bestod klokken 22-testen.

Grydebrødet var taget ud af ovnen, og det duftede af gurkemeje fra ovnen, da den yngste så ned i gryden, hvor linserne kogte, og sagde, at hun glædede sig til at spise. Veninden undrede sig over barnets udsagn. Så hun et barn, som glædede sig til at indtage linser og spinat?

Og ja, børn kan faktisk godt glæde sig til en grøn ret, ikke mindst hvis der er kælet for smagene og nybagt brød og smør til. Ditte Ingemann har udviklet et grydebrød, som man kan lave uden at få dej på fingrene.

Har man ikke en støbejernsgryde, kan man lave det i en stegeso af glas eller i Römertopfen. Det er nemt og samtidig lækkert. Men også uden brød består denne ret uden problemer den legendariske klokken 22-testen.