Gruppe søger oplysninger om danske jøder, der ikke kom hjem fra Theresienstadt

Snublestensgruppen Danmark vil gerne mindes danske jøder, der døde i kz-lejr og håber, at Kristeligt Dagblads læsere kan bidrage med oplysninger om efterkommere

Snublesten, der lægges for Egon Henry Johannesen, som blev dræbt under besættelsen. Han er den første ikke-jøde, der får en snublesten i Danmark
Snublesten, der lægges for Egon Henry Johannesen, som blev dræbt under besættelsen. Han er den første ikke-jøde, der får en snublesten i Danmark.

Rosette Meyer

William Melchior

Isidor Martin Cohen

Rose Wulff, født Salomonsen Alfred Heymann.

Fem navne på personer, der, modsat de fleste andre danske jøder, som blev deporteret til nazisternes kz-lejr Theresienstadt, ikke vendte hjem igen i 1945.

Disse personer bør mindes, mener folkene bag Snublestensgruppen Danmark, som står for at placere såkaldte snublesten på Sjælland og i Jylland.

Gruppen vil gerne i kontakt med efterkommere til de fem danske jøder, så de kan blive klogere på de personer, der får en snublesten.

For to år siden blev de første snublesten lagt på dansk grund. En snublesten er en brosten af granit påsat en plade af en stærk messinglegering. I metallet er indgraveret navnene på holocaustofre, deres fødselsdato, deres transport-dato og oplysninger om disse menneskers skæbne under holocaust.

I dag findes der 75.000 mindesten i over 20 lande placeret i jorden ud for de hjem, hvorfra jøder under Anden Verdenskrig blev hentet og senere myrdet af nazisterne blandt andet i udryddelseslejre.

Der er foreløbig lagt 31 sten i hovedstadsområdet og flere er på vej andre steder i landet. Sidste sommer blev der lagt en sten for Egon Henry Johannesen, som blev den første ikke-jøde herhjemme til at blive mindet på denne måde. Han blev dræbt, fordi han hjalp jøder under Besættelsen.

Der vil i fremtiden blive lagt flere sten for modstandsfolk. En anden gruppe arbejder på at få lagt omkring 10 sten i Odense, og på søndag placeres den første, en snublesten til minde om Axel Metz.

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, der siden 1992 har rejst rundt i Europa og lagt snublesten for at få folk til at standse op og blive opmærksomme på historien netop dette sted.

Omkring 480 danske jøder blev fanget af nazisterne og sendt til Theresienstadt, hvor 52 døde under opholdet.

Snublestensgruppen Danmark har ikke haft held med at finde efterkommere til de fem omtalte danske jøder og håber, at Kristeligt Dagblads læsere måske kan bidrage med oplysninger.

”Det er vigtigt for os at få fat i efterkommere,” siger Ira Hartogsohn fra Snublestensgruppen Danmark.

”Nedlægningen af stenene er en meget rørende begivenhed, selvom det er så mange år siden. Og det er særligt rørende, når der er pårørende med, også selvom de måske ikke kendte denne person så godt. For det andet vil vi på vores hjemmeside også give disse personer et efterliv med deres historie og har derfor brug for så mange oplysninger som muligt,” siger Ira Hartogsohn.

Rosette Meyer blev født i 1871 i Rudkøbing, William Melchior, 1884 i København, Isidor Martin Cohen, 1865 i Aalborg, Rose Wulff, 1878 i København og Alfred Heymann blev født i 1856 i Assens.

Kender du noget til disse personer eller deres efterkommere, så send oplysningerne til denne mailadresse: hartogsohn@outlook.dk

Kender du noget til disse personer eller deres efterkommere, så skriv venligst til: hartogsohn@outlook.dk